Allergie tijdens Kerst

Allergie tijdens kerst

Wat ga je doen tijdens kerst,  een ‘echte’ kerstboom of een ‘nep’ kerstboom? Wanneer je in contact komt met een echte kerstboom kan dit jeuk en rode huid uitslag geven. Mensen die allergische astma hebben kunnen merken dat hun astma verergerd wanneer ze in een ruimte verblijven waar een echte kerstboom staat. Dit verergerd naar mate de kerstboom verder uitdroogt.

Kunstkerstboom.

Maak de kerstboom eerst goed schoon met een doek. Wrijf van boven naar beneden om zo stofdeeltjes en/of schimmel te verwijderen. (uit eigen ervaring weet ik dat het makkelijk is om schoon te maken omdat je dat kunt doen voor je de kerstboom in elkaar zet)Bewaar je kerstboom goed afgedekt op een koele droge plaats.

Kerststukjes

Deze zijn vaak gemaakt van dennentakjes of ander levend materiaal. Ongemerkt haal je het in huis en merk je later pas dat er irritaties en reacties ontstaan. Soms sluipt het er heel summier in of is het levend materiaal overgespoten met nepsneeuw. Je zou zelf wat leuke spullen bij elkaar kunnen zoeken om daar een stukje van te maken maar er zijn natuurlijk ook kerstartikelen te vinden zonder groen. Heb je  last van reacties op je huid en vind je het leuk om een kerststukje te maken om weg te geven, draag dan handschoenen en lange mouwen zodat er geen huidcontact ontstaat.

Kerstster

Of te wel de Poinsettia behoort tot de rubberfamilie. Mensen met een rubberallergie kunnen er flink last van krijgen. Maar wij hebben ook ervaren dat mensen met hooikoorts gaan niezen en uitslag van deze plant kunnen krijgen. Dus wij zouden zeggen, last van een allergie of heb je astma: geen kerstster in huis.

Geurkaarsen

Kunnen voor mensen met astma en andere luchtwegaandoeningen voor extra irritatie zorgen. Denk hierbij aan het opspelen van de astma, hoofdpijn maar ook een geïrriteerde huid. Wij hebben ervaren dat mensen met eczeem en zelfs met hooikoorts hinder kunnen ondervinden van geurkaarsen.

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.