Anafylaxie en puberteit: loslaten…..

We hebben de basisschool overleefd……. Een nieuwe periode is aangebroken; het voortgezetonderwijs.

Het schoolpleintje met de grote ronde schommel, de pannekooi, het klimtoestel ……dat is nu allemaal verleden tijd. De supermarkt lonkt, het fast-food restaurant waar je met je vrienden kunt chillen is de nieuwe ontmoetingsplek geworden. Vol verhalen kom je thuis. Heerlijk! Maar overal is eten! En ik zie noten, pinda’s, vis, sporen van, in aanraking met, kruisreacties en ik krijg en best wel even benauwd……

Puberteit betekent loslaten, dat weet ik. En dat probeer ik zoveel mogelijk te doen. Jij groeit, ontdekt, ontwikkelt je. Maar dat eten….. We zijn zo gewend om rekening te houden met je voedselallergie/anafylaxie en nu geven we deze verantwoording aan jouw. En wat blijkt, je kunt dit heel goed! Je weet wat je wel en wat je niet kunt eten. Waar de instinkers zitten, waar de risico’s liggen. Je leest zelf de etiketten en bij twijfel weet je, niet doen.

Man, wat zijn we trots op je!

De dagtraining bij het NAN heeft je hierbij geholpen maar ook dat je altijd bent mee gegaan naar de supermarkt, dat je mee kijkt tijdens het koken en dat de m&m’s wand bij de bioscoop niet voor jou is. Instinctief lijk je heel goed te weten wat niet goed voor je is.

En mocht het toch nog misgaan, je hebt altijd nog de epipen……