Boompollen 2016

Waren er veel boompollen actief in 2016? Begon het boompollenseizoen vroeg of juist laat? Een seizoen lang hebben we de boompollen bijgehouden. Hieronder vindt je een samenvatting. In ons menu boompollen staat een uitgebreider verslag per maand.

We hebben ons vooral gericht op de Berk, Els en Hazelaar omdat die doorgaans de meeste klachten geven. Neemt niet weg dat de andere bomen ook voor vervelende klachten kunnen zorgen.

December 2015/Januari 2016

IMG_3548

December 2015 is een uitzonderlijke zachte maand. De eerste Hazelaar staat in bloei en ook de katjes kunnen ieder moment gaan bloeien. Ook de Els vertoont tekenen van beginnende bloei. Bij droog weer kunnen er al flink wat pollen in de lucht voorkomen. Tijdens de kerstdagen van 2015 hebben veel mensen last van hooikoorts en dat is uitzonderlijk. In Januari staan de Hazelaar en de Els in bloei. Wanneer het wat kouder wordt nemen de pollen af in de lucht.

Februari 2016

De Hazelaar en de Els geven bij droog weer matige pollen af in de lucht.Pollennieuws geeft aan dat er tijdens de koude periode in januari minder meldingen van hooikoorts zijn geweest dan tijdens de zachte dagen rondom kerst en de jaarwisseling.

 

IMG_3825 IMG_3843 IMG_3847 IMG_3874

 

Maart 2016

Tijdens droge lucht geven de Els en de Hazelaar veel pollen af in de lucht. Ook bloeien de eerste Coniferen, Wilgen en Essen. Midden maart lezen we in de media dat de Berk de op uitbarsten staat. Door het uitblijven van regen en het aanhoudende lenteweer zouden de katjes van de Berk gaan openbarsten. Hierover lezen we op pollennieuws en allergieradar nog niets. Eind maart kunnen we op heldere zonnige dagen merken dat er meer pollen in de lucht zitten. Tranende ogen, vaker hoesten, loopneus en vermoeidheid nemen toe. De Berk bloeit nog niet maar dat zal niet lang meer duren.

 

IMG_3925 IMG_3936 IMG_4156 IMG_4147

 

April 2016

IMG_4371                                                                                (olijfboom)

De Hazelaar en Els geven nog steeds pollen af in de lucht. Ook bomen die licht allergeen zijn zoals haagbeuken, iepen en coniferen geven pollen af in lucht. Op 3 april maken we melding van de eerste bloeiende Berk, op 12 april blijkt dat de bloei hard is gegaan de hoeveelheid pollen is sterk toegenomen. Op 21 april staat de Berk staat nagenoeg in heel Nederland in bloei. Wanneer de wind uit Duitsland komt geeft dit nog eens extra pollen in de lucht omdat de Berk daar volledig in bloei staat. De Es bloeit ook maar die geeft matige pollen af in de lucht. We lezen wel dat wie allergisch is voor de Es in Zuid-Europese landen flink last kan hebben van de bloei van olijfbomen. Deze duurt van april tot mei-juni.

De Hazelaar en de Els zijn nagenoeg uitgebloeid en ook de haagbeuk en de Iep zijn bijna uitgebloeid.

 

Mei 2016

Er bloeien nog steeds Berken, Essen, Beuken en Eiken. Maar ook de Wilgen, Populieren, Sparren en Dennen brengen pollen in de lucht. Het warme weer heeft plaats gemaakt voor koudere lucht maar voor de pollen maakt dit niet zoveel uit. De bomen zijn inmiddels zover in de bloei dat het weer daar geen invloed meer op heeft. Alleen een forse regenbui kan de pollen wegspoelen. De hele maand mei zijn er volop pollen in de lucht. De eerste Eiken en Beuken, Populieren en Wilgen raken al uitgebloeid.

Juni 2016

IMG_4468

                                                                                       (Vliegden)

Het Berkenseizoen begint op haar einde te lopen. De Sparren en Dennen bloeien echter nog volop. De hele maand juni zijn er veel pollen in de lucht die worden vooral veroorzaakt door grassen. Aana het einde van de maand juni bloeien de Sparren, Dennen, Lindebomen en Tamme Kastanjes nog steeds.

 

Juli 2016

De belangrijkste bomen die sterk allergeen zijn, zijn nu nagenoeg uitgebloeid. De Berk, Els en Hazelaar zijn uitgebloeid. De Lindeboom en Tamme Kastanje bloeien wel. Er zijn niet veel mensen die hierop reageren maar de reacties kunnen wel heel vervelend zijn.

IMG_4525 IMG_4523

 

 

 

 

 

2016 was een jaar waarin er veel pollen actief waren. Het pollenseizoen begon uitzonderlijk vroeg, mensen hadden zelf al in december last van hooikoorts.

HOME