Pollen 2017

Benieuwd naar wat de pollen ‘deden’ in 2017. Hier vind je een samenvatting van de maanden januari t/m juli 2017.

JULI

19 juliDoor het heldere, zomerse weer zijn er flink wat pollen in de lucht. De ergste ‘pollenpiek’ afkomstig van de grassen hebben we nu wel gehad. Er bloeien nog wel grassen die zeer sterk allergeen zijn maar het zijn er minder dan een maand geleden. Het zijn nu vooral de kruiden die de meeste pollen af geven in de lucht. De komende dagen wordt het wat minder warm en kunnen er af en toe buien vallen. Hierdoor zullen er minder pollen in de lucht zijn, maar tijdens opklaringen nemen de pollen weer toe in de lucht.

12 juliDoor de hevige regenval zijn er geen tot nauwelijks pollen in de lucht. Morgen wordt er weinig regen verwacht dus dan nemen de pollen zeker toe in de lucht. Daarna is de verwachting wisselvallig weer dus je zou kunnen zeggen ook wisselvallige aanwezigheid van pollen in de lucht. Bij opklaringen zijn er redelijk veel pollen in de lucht. Met name grassen en kruiden geven pollen af die zeer sterk allergeen zijn.

9 juliMorgen nog veel pollen, daarna wat minder en dat komt door het wisselvallige weer. De buien zorgen er voor dat de lucht schoongespoeld wordt.

7 juliDit weekend worden er flink wat pollen verwacht. We lijken de grootste ‘grassenpiek’ te hebben gehad maar nog steeds zorgen grassen voor veel pollen in de lucht. De pollen van de grassen zijn zeer sterk allergeen. De kruiden beginnen aan een opmars en geven ook veel pollen af in de lucht. Het duurt niet lang meer voordat de kruiden hofleverancier gaan worden. Dan hebben we natuurlijk nog de bomen, daar bloeien nog steeds de Linde en de Grove Den. Deze zijn matig tot licht allergeen.

Mocht er dit weekend toch een buitje gaan vallen dan wast dit de lucht even lekker schoon maar het moet echt lang achtereen regenen voor het pollenvrij is.

6 juliNadat we een paar dagen wat minder pollen hebben gehad zijn er vandaag weer meer pollen in de lucht. Vanavond worden er flinke buien verwacht maar morgen zijn er ook veel pollen in de lucht. De meeste pollen zijn afkomstig van de grassen, vele soorten bloeien nog steeds volop en die zijn zeer sterk allergeen. Ook de kruiden staan volop in de bloei. Denk hierbij aan de Bijvoet en de Brandnetel. Van de bomen bloeien nog een paar soorten die matig tot licht allergeen zijn zoals de Linde.

De linde geeft geurstoffen af, mensen met hooikoorts kunnen hier ook last van hebben

 

3 juliVandaag en morgen nog wisselvallig weer waardoor er minder pollen in de lucht zijn. Vanaf woensdag word het warmer en laat de zon zich vaker zien. Dat betekent meer pollen in de lucht.

 

 

Brandnetel is Kruid, deze bloeit op dit moment en geeft pollen af.

 

1 juliVoor het eerst weer minder pollen, dit komt door de vele regenbuien. Dat is best even lekker. De grassen bloeien nog volop net als de kruiden. Van de bomen bloeien de Linde en de Tamme Kastanje.

JUNI

28 juniNa al dat forse hooikoorts weer is het nu iets rustiger geworden met de pollen. Het regent veel en dat is gunstig. Maar de pollen zijn er wel! In het begin van een regenbui komen er veel pollen mee naar beneden en dan kun je even flink last hebben van je hooikoorts. De komende paar dagen blijven we dit wisselvallige weer houden. Vooral aan zee zijn er op dit moment de minste pollen.

22 juniHeel veel tot extreem veel pollen. Vooral in het zuiden en het midden van ons land zijn extreem veel pollen. Het is vandaag de laatste dag van de hittegolf, dus nog even volhouden. Dit jaar maken mensen er melding van dat ze vanaf medio juni veel klachten hebben van hooikoorts. In vergelijking met voorgaande jaren beginnen de klachten later maar hebben mensen veel meer last van hooikoorts (bron:www.pollennieuws.nl).

19 juniHeel veel tot extreem veel pollen in de lucht. Vooral in het zuiden van ons land zijn er extreem veel pollen in de lucht en dat is voor het eerst dit jaar. We hebben ook voor het eerst dit jaar te maken met een hittegolf en dat blijft nog een paar dagen zo. Dus let goed op jezelf! De verwachting voor hooikoorts is ongunstig, de komende dagen zijn er heel veel tot extreem veel pollen in de lucht. De graspollen zijn de grootste veroorzaken omdat die sterk allergeen zijn. De kruiden bloeien ook volop maar die vaak matig allergeen hoewel je daar wel flink last van kunt hebben. Ook zijn er nog steeds bomen die pollen afgeven in de lucht, denk hierbij aan de Grove Den. Maar deze boompollen zijn doorgaans licht allergeen en daar hebben maar een kleine mensen last van.

17 juniHeel veel pollen, vooral vanavond wordt een pollenpiek verwacht. Ook vaderdag, morgen, wordt een echte hooikoorts dag. De grassen zijn op hun hoogtepunt maar ook de kruiden bloeien volop. Enkele boomsoorten zoals de Grove Den geven ook nog steeds pollen af in de lucht.

14 juni Vandaag heel veel pollen in de lucht! Morgen wordt het warmer en zonnig en wacht ons nog een flinke hooikoortsdag. De grassen bloeien volop net als de kruiden. De dennen zijn ook volop in de bloei, let maar eens op de ‘kegels’ midden in de takken.

9 juniHet is wisselvallig weer waardoor de pollen wisselend aanwezig zijn in de lucht. Bij regen is de lucht gezuiverd maar daarna komen de pollen zeker terug. Er zijn zoveel grassoorten die bloeien dat wanneer het droog wordt deze heel veel pollen in de lucht brengen. Schijnt er dan ook nog een zonnetje bij dan komen er nog meer pollen vrij. Van de boomsoorten bloeit om dit moment de Linde, we lezen dat mensen van de geur ook last kunnen krijgen. Van de kruiden bloeit op dit moment ook de brandnetel, deze is matig allergeen. Zondag gaat mogelijk een dag worden met heel veel pollen.

6 juniHet weer is omgeslagen is dat is voor de pollen gunstig, de vele regenbuien wassen de lucht schoon en zorgen ervoor dat er minder pollen in de lucht zijn. Best even fijn na een periode met heel veel pollen. Morgen is de verwachting blijft het nog regenen en daarna klaart het weer op. Dat betekent weer meer pollen want we zitten midden in het grasseizoen.

2 juniJuni de maand waarin de meeste grassoorten bloeien en dat is goed te merken. Er zijn heel veel pollen in de lucht en we horen veel mensen om ons heen die veel last hebben van hooikoorts. De pollen zijn afkomstig van grassen, bomen en kruiden. De grassen zijn zeer sterk allergeen en zorgen dus voor flinke klachten. De boomsoorten die op dit moment bloeien zoals de Eik zijn matig tot licht allergeen maar er zijn mensen die hier toch nog flink last van kunnen hebben. De kruiden bloeien ook en die zijn matig allergeen. Er wordt om ons heen al flink gemaaid en dat is gunstig want het is bloeiend gras dat pollen in de lucht brengt.De vooruitzichten voor hooikoorts zijn ongunstig, we zitten midden in een hooikoorts periode helaas….

MEI

31 meiHet is volop hooikoorts weer, er zijn heel veel pollen in de lucht. Een buitje zuivert de lucht maar daarna zijn ze er weer volop. De pollen zijn afkomstig van grassen, bomen en kruiden.De grassen bloeien volop, wat wel gunstig is dat er steeds meer gemaaid wordt. Kort, gemaaid gras geeft geen pollen af. Het zijn de aren die pollen in de lucht brengen. Er zijn nog steeds boomsoorten die bloeien zoals de Eik. Deze zijn matig allergeen maar geven dus wel pollen af in de lucht. Verschillende kruiden zoals Zuring bloeien ook. De voorspelling voor de komende dagen blijft helaas ongunstig voor hooikoorts

27 meiHeel veel pollen en het ziet er niet naar uit dat dit de komende dagen gaat veranderen. Het is warm, zonnig, er waait een windje en er is geen regen op komst. Allemaal ongunstige weersomstandigheden voor hooikoorts. De pollen in de lucht zijn afkomstig van grassen, bomen en kruiden. We gaan richting de maand juni, de maand waarin de meeste grassoorten bloeien

25 meiHeel veel pollen, het lijkt wel een explosie! De graspollen zijn hofleverancier geworden. Er bloeien nog wel wat boomsoorten maar die zijn matig tot licht allergeen. Over het algemeen geldt dat deze minder klachten geven hoewel er wel mensen zijn voor wie dat niet geldt, die ondervinden flink hinder van deze boomsoorten. De kruiden bloeien ook en deze geven ook hooikoorts klachten. Om ons heen horen we dat mensen flink last hebben van hooikoorts en dat merken we bij onszelf ook. De vooruitzichten zijn ongunstig, er blijven voorlopig heel veel pollen in de lucht

22 meiHeel veel pollen in de lucht en dat blijft voorlopig zo. De pollen zijn afkomstig van grassen, bomen en kruiden. Het zijn vooral de zeer sterk allergene grassen die de meeste pollen in de lucht brengen. Toch zijn er ook nog een paar boomsoorten die pollen in de luchten brengen maar die zijn matig tot zwak allergeen. De Berk is nu toch wel nagenoeg uitgebloeid. Om ons heen zien wel steeds meer kruiden bloeien zoals Zuring. Kortom is echt Hooikoorts weer en er zitten heel veel pollen in de lucht!

17 mei Veel pollen vandaag in de lucht van zowel de grassen, de bomen als de kruiden. Een echte hooikoorts dag dus. Morgen wordt het beter, dan gaat de temperatuur wat omlaag maar het belangrijkste is, het gaat regenen.De grassen bloeien steeds meer, wat wel gunstig is dat er steeds meer gemaaid wordt. Kort, gemaaid gras geeft geen pollen af. Het zijn de aren die pollen in de lucht brengen. Er bloeien ook nog steeds bomen die matig allergeen zijn maar wel degelijk voor pollen zorgen. De bomen raken wel steeds meer uitgebloeid. De kruiden komen ook steeds meer op. Je zou dus kunnen zeggen dat de graspollen het geleidelijk over nemen van de boompollen.

14 mei Wisselend pollen weer en dat komt met name door de afwisseling van buien en droog, zonnig weer. Door het warme, vochtige weer bloeien de grassen flink en ontwikkelen zich steeds meer grassoorten. Dat betekent dat er steeds meer pollen in de lucht komen. Ook zijn nog niet alle boomsoorten uitgebloeid. De kruiden beginnen ook met bloeien. De pollen zijn dus afkomstig van grassen, bomen en kruiden maar het zijn steeds meer de grassen die de boventoon gaan voeren.We blijven dit weer nog wel een paar dagen houden. Dus je kunt gedurende de dag wisselend last hebben van hooikoorts.

9 mei Het is een beetje wisselvallig pollen weer, maar de pollen zijn er wel! Het is koud en dat is gunstig want daar houden pollen niet zo van. Maar breekt het zonnetje door dan zijn er veel pollen in de lucht. Zeker wanneer het droog is en een klein beetje waait. En dat weer hebben we de komende dagen. s’ Ochtend koud, dus wat minder pollen, daarna warmt het wat op en hebben we kans op wat zon. Er kan af toe een buitje vallen maar of dat genoeg is om de lucht schoon te wassen van pollen is de vraag.

Kortom je kunt dus wisselend last hebben van pollen gedurende de dag en de week.

Er zijn nog verschillende bomen die bloeien die matig tot licht allergeen zijn zoals de Eik, maar de boom die voor de meeste klachten, de Berk bloeit ook nog steeds.

De grassen die zeer sterk allergeen zijn beginnen steeds meer te bloeien zoals de Grote Vossenstaart en de Kropaar. Deze pollen zorgen voor flinke klachten.

 

zie je fluitenkruid dan zijn er ook grassen in de buurt die vaak sterk allergeen zijn

 

 

In de media lezen we dat vorige week het graspollenseizoen open zou zijn gebarsten, andere media berichten dat door het koude weer dit nog een paar weken op zich laat wachten. Zelf merken we wel wat van de graspollen maar nog niet heel veel. We kunnen wel verschil merken met vorig jaar. Toen hadden we meer last van de pollen rond deze tijd. Maar hooikoorts is toch voor iedereen verschillend want op onze facebookpagina lezen we dat sommige mensen al wel last hebben van de graspollen en flink ook

7 mei Afgelopen week was het net als het weer afwisselend met de aanwezigheid van pollen. Bij droog weer waren er meer pollen in de lucht dan bij regenachtig weer. Het koude weer zorgde ervoor dat er minder pollen waren en ook dat de grassen minder snel tot bloei kwamen.

Op dit moment is het weer wat warmer waardoor de grassen meer pollen afgeven. De Grote Vossenstaart is de eerste grassoort die voor klachten zorgt omdat deze zeer sterk allergeen is. Andere grassoorten beginnen ook met bloeien zoals de Kropaar. De verwachting is dat is de rest van de week wat kouder gaat worden wat gunstig is voor de pollen. Er zitten ook nog steeds boompollen in de lucht. De Berk, die sterk allergeen is, bloeit ook nog steeds maar bomen die licht tot matig allergeen zijn bloeien ook nog. Denk hierbij aan de Eik en de Es.

APRIL

30 april Meer pollen in de lucht! Sommige berken zijn al uitgebloeid, dat is fijn. In de media lezen we dat komende week het graspollenseizoen begint.

26 april Het blijft wisselvallig pollen weer. Het frisse weer zorgt ervoor dat de bomen en grassen minder hard tot bloei komen. Tijdens de droge zonnige perioden zijn er pollen in de lucht maar niet heel erg veel. De Berk is geeft nog steeds pollen af. Grassen die zeer sterk allergeen zijn bloeien op steeds meer plekken.

22 april Het is een beetje wisselvallig pollen weer. Het is kouder dan normaal voor de tijd van het jaar en dat zal ook nog wel even zo blijven. Daardoor ontwikkelen bomen en grassen zich op dit moment wat minder snel. Dat is gunstig maar de pollen zijn er wel degelijk! Tijdens de droge, zonnige momenten zijn er volop pollen. In het begin van een regenbui zijn er zelf veel pollen maar die spoelen daarna gelukkig weg, het moet dan wel even flink regenen.  De Berk is de grootste boosdoener want deze is sterk allergeen en geeft doorgaans de meeste klachten. Toch zijn er ook mensen die last hebben van andere bloeiende bomen. Denk hierbij aan de Es, Beuk, Wilg, Populier of Conifeer, deze zijn matig tot licht allergeen.  Ook de eerste grassen beginnen lokaal met bloeien, we hebben in de berm al een paar flinke pluimen zien staan. Deze is sterk allergeen en daar kun je dus al flink last van hebben.

20 april Er zijn redelijk veel pollen in de lucht. We hebben wat minder buien en meer zon en daar gedijen pollen goed bij. Maar het wisselvallige koudere weer zorgt ervoor dat er niet zoveel pollen zijn als vorige week, dat is fijn!

15 april Er zijn wat minder pollen in de lucht dan afgelopen week. Dat komt door het wisselvallige weer. De buien zijn hard genoeg om de lucht schoon te wassen. Tijdens de droge perioden zijn er wel pollen in de lucht. Ook aan het begin van een bui zijn er meer pollen dat komt omdat de regen de pollen van boven in de lucht mee neemt naar beneden. De komende dagen blijven we dit weer houden dus wat minder pollen, dat is wel fijn. Maar houdt het pollennieuws wel in de gaten want het zijn voorspellingen en die kunnen zo weer veranderen. Naast meldingen van de eerste bloeiende grassen lezen we ook dat eerste kruiden lokaal al bloeien.

 

13 april

  

 

De Berk bloeit nagenoeg overal en dat zorgt voor veel pollen in de lucht. In het zuiden zijn dat er meer dan in het noorden. Aan de kust zijn er weinig toch geen pollen. Het zonnige warme weer heeft plaats gemaakt voor normale temperaturen. Er vallen regelmatig buien die de lucht even wat schoon wassen maar dan moet het wel flink regenen. Tijdens opklaringen, en zeker wanneer de zon zich laat zien zijn er volop pollen in de lucht

9 april Vandaag is het warm en zonnig daardoor zijn er veel pollen in de lucht. In het zuiden, midden, oosten en een deel van het noorden van ons land bloeit de Berk. Het zal niet lang meer duren voordat ook in andere delen van ons land de Berk zover is. Mocht er toch een klein buitje gaan vallen dan zal dit onvoldoende zijn om de lucht schoon te spoelen.

 

 

foto gemaakt op 9 april

 

 

 

Wil je even weg van de pollen? Ga dan naar de zee, daar zijn op dit moment nog geen pollen

 

7 aprilDe eerste graspollen bloeien!!!! Op verschillende site’s lezen we dat de eerste graspollen voorzichtig beginnen met bloeien en dat is wel erg vroeg in het seizoen. Normaal beginnen de graspollen pas eind april met bloeien. Grassen bloeien doorgaans het hele jaar maar de grassoorten die sterk allergeen zijn en hooikoorts klachten beginnen vaak in april en bloeien tot en met oktober. Hoogtepunt van de pollenpiek ligt in juni (kijk voor meer weetjes bij grassen en graspollen)

We gaan een hooikoorts weekend tegemoet. Vooral zondag wordt het warm en schijnt de zon volop waardoor er veel pollen in de lucht zullen zijn. De Berk bloeit in het zuiden en midden van ons land maar het zal niet lang meer duren voordat de Berk ook in het noorden gaan bloeien. Ook andere boomsoorten die matig allergeen zijn geven pollen af in de lucht. Mocht er een klein buitje vallen dan is dit onvoldoende om de lucht schoon te wassen, het moet hiervoor echt wel flink regenen.

5 aprilOp steeds meer plekken in Nederland bloeit de Berk. Dit zorgt voor een veel pollen in lucht. Het warme weer heeft plaats gemaakt voor koeler weer maar dat maakt voor de bloei van de Berk niets uit. Ook de enkele buien die vallen zijn niet voldoende om de lucht schoon te spoelen. Wij kunnen goed merken dat onze hooikoorts klachten flink toenemen. Zo hebben we last van zere ogen, loopneus, zere keel en vermoeidheid.

1 aprilIn zuiden bloeit de Berk al en dat zorgt voor veel pollen in de lucht. De komende dagen zal ook in de rest van het land de Berk gaan beginnen met bloeien. Het het uitzonderlijk zachte weer is ook gunstig voor de hoeveelheid pollen in de lucht. De laatste Hazelaar en Els bloeien nog een ook andere boomsoorten die matig allergeen zijn zorgen voor pollen in de lucht. Het zal de komende week wel wat minder warm worden en af en toe een buitje. Maar het moet echt flink regenen wil dat voldoende zijn om de lucht schoon te spoelen van pollen. Het hooikoorts weer voor boompollen is toch echt wel begonnen.

 

foto gemaakt op 1 april

 

 

MAART

31 maartSteeds meer Berken gaan bloeien in het Zuiden van ons land en dat is goed te merken, er zijn veel pollen in de lucht. Door het uitzonderlijke warme weer zullen er in de komende dagen steeds meer pollen in de lucht komen. Ook zal de bloei van de Berk in de rest van ons land gaan toenemen. We raden je aan om het pollennieuws goed te volgen zodat je weet hoeveel pollen er in de lucht zitten in jou deel van het land. Ook zijn de Hazelaar en Els nog niet helemaal uitgebloeid. Er is wel regen voorspeld maar dat is te weinig om de lucht goed schoon te spoelen.

27 maart De eerste bloeiende Berk is gesignaleerd in het zuiden van ons land! De laatste Els bloeit nog maar de Hazelaar is nagenoeg uitgebloeid. Redelijk veel pollen is de lucht dus. Het is prachtig lenteweer, hogere temperaturen dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar en het zonnetje schijnt volop.  Dat zijn de ingrediënten voor hooikoorts weer. Toch is de afgifte van de boompollen zeker nog niet op haar hoogtepunt.

 

De Berk in het midden van Nederland op 27 maart 2017

 

 

22 maartMinder buien de komende dagen, dat betekent meer pollen in de lucht.

19 maartVoor de komende dagen blijven we dit wisselvallige weer houden. Dat betekent tijdens de buien weinig pollen, maar tussen de droge perioden redelijk veel pollen in de lucht. De laatste Hazelaars staan in bloei en ook de Els bloeit nog volop.Het mooie lenteweer heeft ook andere boomsoorten goed gedaan, veel boomsoorten lopen uit en zorgen voor pollen in de lucht. Over de Berk lezen we nog niets.

18 maartHet regent! Dat is na een ingrediënten best even fijn. Mocht het gaan opklaren dan komen de pollen gewoon terug. Daarvoor zijn er teveel boomsoorten maar ook struiken die pollen afgeven.

16 maartNog steeds volop pollen in de lucht, maar er komt regen aan! Morgen einde van de dag/zaterdag laten de voorspellingen zien dat er regen op komst is en de regen blijft aan houden. De ontwikkeling van de bomen blijft gewoon doorgaan maar de regen wast wel de lucht schoon. De meeste Hazelaars zijn uitgebloeid, sommige Elzen zijn ook al zover. We horen van mensen om ons heen dat ze goed kunnen merken dat dit een ‘pollen week’ is.

 

foto gemaakt op 16 maart. De ‘snotterbellen’ veranderen langzaam van kleur. 

 

 

13 maartHet voorjaar zit volop in de lucht. De Els staat volledig in de bloei. Sommige Hazelaars zijn al uitgebloeid, de Hazelaars die in tuinen staan bloeien nog wel. Er zijn redelijk veel pollen in de lucht. Voorlopig blijven we dit weer nog houden.

10 maartDe regen heeft plaats gemaakt voor helder zonnig weer, dat betekent meer pollen in de lucht. De verwachting is dat dit de komende dagen nog zo zal blijven. Naast de Hazelaar en de Els zijn er ook andere bomen die beginnen uit te lopen. Denk hierbij aan de Conifeer, Taxus en de Es. In dit blog richten we ons vooral op de Hazelaar, de Els en de Berk omdat die over het algemeen de meeste klachten geven. Daarom dat we over de andere boomsoorten weinig tot geen informatie geven.

9 maartEr wordt voorjaarsweer voorspeld, vanaf morgen zou het droger en warmer worden. We zijn benieuwd wat dit gaan doen met de ontwikkeling van de boompollen en de hoeveelheid pollen in de lucht.

8 maartDe vele regen is gunstig voor het aantal pollen in de lucht. Een groot deel van de Hazelaars zijn al uitgebloeid de krulhazelaars die in de tuin te vinden is bloeit nog wel volop. Deze takken worden ook vaak gebruikt als paastakken. Leuk om van alles in te hangen maar ook binnen kunnen deze takken voor irritatie zorgen.

5 maartEr zijn weinig tot redelijk veel pollen in de lucht. De Hazelaars zijn in bloei en een deel is zelfs al uitgebloeid. De Els staat ook in de bloei maar nog niet alle Elzen zijn al zover.

1 maart Maart is de maand waarin de Berk start met bloeien maar volgens de pollenkalender is de Berk op haar hoogtepunt in april en mei. De Berk is sterk allergeen en veel mensen zijn allergisch voor de Berk. Voor nu is de Berk nog in rust. De Hazelaar en de Els bloeien wel, deze zijn matig allergeen. Nog niet alle Hazelaars en Elzen zijn in bloei. Alleen de katjes, wij noemen ze ook wel snotterbellen, die rijp zijn geven pollen af in de lucht. Bij regen zijn er minder pollen in de lucht, is het droog dan zijn er meer pollen in de lucht. 

foto gemaakt op 1 maart  katje nog niet rijp

 

 

 


 foto gemaakt op 1 maart  katje rijp

 

 

 

 

FEBRUARI

27 februariRedelijk tot weinig pollen in de lucht. Verschillende Hazelaars en Elzen zijn vol in de bloei. Die lange ‘snotterbellen’ die je ziet hangen die brengen de pollen in de lucht. Maar er zijn ook nog genoeg Hazelaars en Elzen die nog niet in de bloei staan, de ‘snotterbellen’ zijn dan nog niet rijp genoeg.

 

 

voorbeeld van een rijp katje

 

23 februariBij droog weer redelijk veel pollen, bij regen weinig pollen in de lucht. We zien steeds meer Hazelaars met lange rijpe gele ‘snotterbellen’ die aftekenen tegen de kale takken. Maar bij sommige struiken van de Hazelaar hangen nog kleine katjes. Ook bij de Elzen zien we verschil. In het dorp zijn de Elzen wat verder dan in de weilanden.

19 februariDoor het regenachtige weer zijn er weinig pollen in de lucht. De bloei van de Hazelaars en Elzen zet wel gewoon door.

 

De pollen afkomstig van de Hazelaar en Els zijn matig allergeen

17 februari Er komen steeds meer pollen in de lucht, de Hazelaars maar ook de Elzen staan steeds meer in bloei. Nog niet alle bomen en struiken zijn al zover. De hoeveelheid pollen in afhankelijk van het weer, bij helder, zonnig weer zullen er meer pollen zijn dan bij regenachtig weer.

14 februari Het winterweer maakt plaats voor de lentezon. Hogere temperaturen en de zon zorgen voor veel pollen in de lucht afkomstig van de Hazelaar en de Els.

 

De Hazelaar kom je in Nederland overal tegen. De Hazelaar houdt niet zo van een droge of zure bodem. Dus op de Veluwe of de Brabantse Kempen zul je de Hazelaar in de natuur minder snel tegenkomen. Ook van de zee is de Hazelaar geen liefhebber.

 10 februari Het winterweer is gunstig voor het aantal pollen in de lucht maar de bloeiende Hazelaars en Elzen geven wel degelijk pollen af. Als we om ons heen kijken zien we lange  ‘snotterbellen’ hangen. Wanneer ze ‘zachtgeel’ zijn en rijp, dan komen de pollen vrij. Als de zon erop schijnt wordt dit proces versterkt. De Hazelaar en Els zijn matig allergeen maar toch kunnen ze voor vervelende klachten zorgen.

 

foto’s gemaakt op 9 februari

7 februari Het winterweer is teruggekomen. Er zijn daardoor minder pollen in de lucht.

3 februari Er zijn weinig tot redelijk veel pollen in de lucht. Dit zal de komende dagen nog zo blijven. Daarna komt de winter weer terug, we zijn benieuwd wat dat zal gaan doen met de pollen.

De katjes van de boomhazelaar zijn een stuk kleiner dan andere jaren.

1 februari De temperatuur is wat omhoog gegaan en dat betekent dat de katjes van de Els en Hazelaar zich verder gaan ontwikkelen en dus gaan bloeien. Vooral bij droog weer zullen we gaan merken dat er weer pollen in de lucht zijn. Maar er is ook regen voorspelt en dat is gunstig, want regen spoelt de lucht schoon.

JANUARI

30 januari Het weer gaat veranderen, dus komen er meer pollen in de lucht. Een flink aantal katjes zijn nog niet in de bloei en zijn ook nog eens een stuk kleiner ten op zichte van andere jaren. Er komt dus nog een flinke bloei aan.

 De Els op 30 januari  

22 januari Er zijn nog steeds weinig pollen in de lucht. Dit hebben we te danken aan de vrieskou. Een groot verschil met vorig jaar, toen zaten er vanwege het zacht weer meer pollen in de lucht.

14 januari De sneeuw en lage temperaturen hebben een gunstig effect op het aantal pollen in de lucht, deze nemen hierdoor af. De katjes van de Hazelaar en Els blijven wel door groeien, sommige Hazelaars bloeien al. Let maar eens op als je bijvoorbeeld rond rijd, de ‘snotterbellen’ worden steeds langer en veranderen van kleur.

11 januari De Hazelaar en Els geven op dit moment weinig pollen af. De lage temperaturen hebben ook een gunstig effect, hierdoor zijn er minder pollen in de lucht.

5 januari katjes die al ver open staan

 

 

 

5 januari nog volledig in de knop

 

 

 

4 januari Wanneer we om ons heen kijken zien we de ‘snotterbellen’ van de Hazelaar hard groeien. We vonden snotterbellen wel een toepasselijke benaming. Ook sommige Elzen zien we hard groeien. Waren het vorige week nog relatief kleine katjes nu groeien ook deze snel. Dit alles zorgt er voor dat er weer pollen in de lucht zijn.

 

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.