Boompollen April 2017

30 april

Meer pollen in de lucht! Sommige berken zijn al uitgebloeid, dat is fijn. In de media lezen we dat komende week het graspollenseizoen begint.

26 april

Het blijft wisselvallig pollen weer. Het frisse weer zorgt ervoor dat de bomen en grassen minder hard tot bloei komen. Tijdens de droge zonnige perioden zijn er pollen in de lucht maar niet heel erg veel. De Berk is geeft nog steeds pollen af. Grassen die zeer sterk allergeen zijn bloeien op steeds meer plekken.

22 april

Het is een beetje wisselvallig pollen weer. Het is kouder dan normaal voor de tijd van het jaar en dat zal ook nog wel even zo blijven. Daardoor ontwikkelen bomen en grassen zich op dit moment wat minder snel. Dat is gunstig maar de pollen zijn er wel degelijk! Tijdens de droge, zonnige momenten zijn er volop pollen. In het begin van een regenbui zijn er zelf veel pollen maar die spoelen daarna gelukkig weg, het moet dan wel even flink regenen.  De Berk is de grootste boosdoener want deze is sterk allergeen en geeft doorgaans de meeste klachten. Toch zijn er ook mensen die last hebben van andere bloeiende bomen. Denk hierbij aan de Es, Beuk, Wilg, Populier of Conifeer, deze zijn matig tot licht allergeen.  Ook de eerste grassen beginnen lokaal met bloeien, we hebben in de berm al een paar flinke pluimen zien staan. Deze is sterk allergeen en daar kun je dus al flink last van hebben.

20 april

Er zijn redelijk veel pollen in de lucht. We hebben wat minder buien en meer zon en daar gedijen pollen goed bij. Maar het wisselvallige koudere weer zorgt ervoor dat er niet zoveel pollen zijn als vorige week, dat is fijn!

15 april

Er zijn wat minder pollen in de lucht dan afgelopen week. Dat komt door het wisselvallige weer. De buien zijn hard genoeg om de lucht schoon te wassen. Tijdens de droge perioden zijn er wel pollen in de lucht. Ook aan het begin van een bui zijn er meer pollen dat komt omdat de regen de pollen van boven in de lucht mee neemt naar beneden. De komende dagen blijven we dit weer houden dus wat minder pollen, dat is wel fijn. Maar houdt het pollennieuws wel in de gaten want het zijn voorspellingen en die kunnen zo weer veranderen. Naast meldingen van de eerste bloeiende grassen lezen we ook dat eerste kruiden lokaal al bloeien.

 

13 april

 

De Berk bloeit nagenoeg overal en dat zorgt voor veel pollen in de lucht. In het zuiden zijn dat er meer dan in het noorden. Aan de kust zijn er weinig toch geen pollen. Het zonnige warme weer heeft plaats gemaakt voor normale temperaturen. Er vallen regelmatig buien die de lucht even wat schoon wassen maar dan moet het wel flink regenen. Tijdens opklaringen, en zeker wanneer de zon zich laat zien zijn er volop pollen in de lucht.

 

9 april

Vandaag is het warm en zonnig daardoor zijn er veel pollen in de lucht. In het zuiden, midden, oosten en een deel van het noorden van ons land bloeit de Berk. Het zal niet lang meer duren voordat ook in andere delen van ons land de Berk zover is. Mocht er toch een klein buitje gaan vallen dan zal dit onvoldoende zijn om de lucht schoon te spoelen.

 

 

foto gemaakt op 9 april

 

 

 

Wil je even weg van de pollen? Ga dan naar de zee, daar zijn op dit moment nog geen pollen

 

7 april

De eerste graspollen bloeien!!!! Op verschillende site’s lezen we dat de eerste graspollen voorzichtig beginnen met bloeien en dat is wel erg vroeg in het seizoen. Normaal beginnen de graspollen pas eind april met bloeien. Grassen bloeien doorgaans het hele jaar maar de grassoorten die sterk allergeen zijn en hooikoorts klachten beginnen vaak in april en bloeien tot en met oktober. Hoogtepunt van de pollenpiek ligt in juni (kijk voor meer weetjes bij grassen en graspollen)

We gaan een hooikoorts weekend tegemoet. Vooral zondag wordt het warm en schijnt de zon volop waardoor er veel pollen in de lucht zullen zijn. De Berk bloeit in het zuiden en midden van ons land maar het zal niet lang meer duren voordat de Berk ook in het noorden gaan bloeien. Ook andere boomsoorten die matig allergeen zijn geven pollen af in de lucht. Mocht er een klein buitje vallen dan is dit onvoldoende om de lucht schoon te wassen, het moet hiervoor echt wel flink regenen.

 

5 april

Op steeds meer plekken in Nederland bloeit de Berk. Dit zorgt voor een veel pollen in lucht. Het warme weer heeft plaats gemaakt voor koeler weer maar dat maakt voor de bloei van de Berk niets uit. Ook de enkele buien die vallen zijn niet voldoende om de lucht schoon te spoelen. Wij kunnen goed merken dat onze hooikoorts klachten flink toenemen. Zo hebben we last van zere ogen, loopneus, zere keel en vermoeidheid.

 

1 april

In zuiden bloeit de Berk al en dat zorgt voor veel pollen in de lucht. De komende dagen zal ook in de rest van het land de Berk gaan beginnen met bloeien. Het het uitzonderlijk zachte weer is ook gunstig voor de hoeveelheid pollen in de lucht. De laatste Hazelaar en Els bloeien nog een ook andere boomsoorten die matig allergeen zijn zorgen voor pollen in de lucht. Het zal de komende week wel wat minder warm worden en af en toe een buitje. Maar het moet echt flink regenen wil dat voldoende zijn om de lucht schoon te spoelen van pollen. Het hooikoorts weer voor boompollen is toch echt wel begonnen.

 

foto gemaakt op 1 april

 

 

 

HOME