April

29 april

Door het slechte weer zijn er minder pollen in de lucht. Is het droog dan geven de Berk en de Es veel pollen af.

Wat ons opviel is dat de hagelbuien ook een positief effect hebben. Katjes worden door de hagelstenen vernield.

Er wordt gemeld dat de eerste Berk al is uitgebloeid, de bloei van de Haagbeuk is zelfs helemaal voorbij. De Wilg en Populier bloeien nog wel maar die geven vaak minder klachten. Het is met name de Berk waar de meeste mensen last van hebben.

21 april

Er zijn veel pollen in de lucht. De Berk staat nagenoeg in heel Nederland in bloei. Wanneer de wind uit Duitsland komt geeft dit nog eens extra pollen in de lucht omdat de Berk daar volledig in bloei staat. De Es bloeit ook maar die geeft matige pollen af in de lucht. We lezen wel dat wie allergisch is voor de Es in Zuid-Europese landen flink last kan hebben van de bloei van olijfbomen. Deze duurt van april tot mei-juni.

IMG_4369 IMG_4370 IMG_4371

                                                                                      olijfboom 

De Hazelaar en de Els zijn nagenoeg uitgebloeid en ook de haagbeuk en de Iep zijn bijna uitgebloeid.

Wil je meer weten over welke bomen er op dit moment pollen afgeven, bekijk een pollenkalender.

16 april

De komende dagen is de verwachting dat de buien afnemen en de zon zich meer laat zien. Dit betekent dat er ook meer pollen in de lucht komen.

12 april

Het is de laatste paar dagen hard gegaan met de bloei van de Berk. De hoeveelheid pollen zijn hierdoor flink toegenomen. Het is gunstig dat er regelmatig een bui valt want dan wordt de lucht als het ware ‘schoongewassen’.

7 april

IMG_4161

IMG_4156

(De Berk)                                                                                                       (De Hazelaar)

                                                                                                                                                                                               De Hazelaar en Els geven nog steeds pollen af in de lucht. Ook bomen die licht allergeen zijn zoals haagbeuken, iepen en coniferen geven pollen af in lucht.

Wist u dat de fijne weefseldeeltjes die vrijkomen bij het openbreken van de katjes vallen onder fijnstof. Die weefseldeeltjes zijn kleiner dan pollen en dringen dieper door in de longen. Bron: pollennieuws.nl

 

3 april

IMG_4146IMG_4147IMG_4148

 

 

 

 

De eerste Berk kan al pollen of stuifmeel afgeven. Door de hogere temperaturen kan het nu snel gaan met de groei van de katjes. In de bos troffen we katjes aan die kleiner waren dan de katjes in de bebouwde kom.