Boompollen februari 2017

27 februari

Redelijk tot weinig pollen in de lucht. Verschillende Hazelaars en Elzen zijn vol in de bloei. Die lange ‘snotterbellen’ die je ziet hangen die brengen de pollen in de lucht. Maar er zijn ook nog genoeg Hazelaars en Elzen die nog niet in de bloei staan, de ‘snotterbellen’ zijn dan nog niet rijp genoeg.

 

 

voorbeeld van een rijp katje

 

 

23 februari

Bij droog weer redelijk veel pollen, bij regen weinig pollen in de lucht. We zien steeds meer Hazelaars met lange rijpe gele ‘snotterbellen’ die aftekenen tegen de kale takken. Maar bij sommige struiken van de Hazelaar hangen nog kleine katjes. Ook bij de Elzen zien we verschil. In het dorp zijn de Elzen wat verder dan in de weilanden.

 

19 februari

Door het regenachtige weer zijn er weinig pollen in de lucht. De bloei van de Hazelaars en Elzen zet wel gewoon door.

 

De pollen afkomstig van de Hazelaar en Els zijn matig allergeen.

17 februari

Er komen steeds meer pollen in de lucht, de Hazelaars maar ook de Elzen staan steeds meer in bloei. Nog niet alle bomen en struiken zijn al zover. De hoeveelheid pollen in afhankelijk van het weer, bij helder, zonnig weer zullen er meer pollen zijn dan bij regenachtig weer.

14 februari

Het winterweer maakt plaats voor de lentezon. Hogere temperaturen en de zon zorgen voor veel pollen in de lucht afkomstig van de Hazelaar en de Els.

 

De Hazelaar kom je in Nederland overal tegen. De Hazelaar houdt niet zo van een droge of zure bodem. Dus op de Veluwe of de Brabantse Kempen zul je de Hazelaar in de natuur minder snel tegenkomen. Ook van de zee is de Hazelaar geen liefhebber.

 10 februari

Het winterweer is gunstig voor het aantal pollen in de lucht maar de bloeiende Hazelaars en Elzen geven wel degelijk pollen af. Als we om ons heen kijken zien we lange  ‘snotterbellen’ hangen. Wanneer ze ‘zachtgeel’ zijn en rijp, dan komen de pollen vrij. Als de zon erop schijnt wordt dit proces versterkt. De Hazelaar en Els zijn matig allergeen maar toch kunnen ze voor vervelende klachten zorgen.

foto’s gemaakt op 9 februari

 

7 februari

Het winterweer is teruggekomen. Er zijn daardoor minder pollen in de lucht.

 

3 februari

Er zijn weinig tot redelijk veel pollen in de lucht. Dit zal de komende dagen nog zo blijven. Daarna komt de winter weer terug, we zijn benieuwd wat dat zal gaan doen met de pollen.

De katjes van de boomhazelaar zijn een stuk kleiner dan andere jaren.

1 februari

De temperatuur is wat omhoog gegaan en dat betekent dat de katjes van de Els en Hazelaar zich verder gaan ontwikkelen en dus gaan bloeien. Vooral bij droog weer zullen we gaan merken dat er weer pollen in de lucht zijn. Maar er is ook regen voorspelt en dat is gunstig, want regen spoelt de lucht schoon.

HOME