Boompollen Maart 2017

31 maart

Steeds meer Berken gaan bloeien in het Zuiden van ons land en dat is goed te merken, er zijn veel pollen in de lucht. Door het uitzonderlijke warme weer zullen er in de komende dagen steeds meer pollen in de lucht komen. Ook zal de bloei van de Berk in de rest van ons land gaan toenemen. We raden je aan om het pollennieuws goed te volgen zodat je weet hoeveel pollen er in de lucht zitten in jou deel van het land. Ook zijn de Hazelaar en Els nog niet helemaal uitgebloeid. Er is wel regen voorspeld maar dat is te weinig om de lucht goed schoon te spoelen.

 

27 maart 

De eerste bloeiende Berk is gesignaleerd in het zuiden van ons land! De laatste Els bloeit nog maar de Hazelaar is nagenoeg uitgebloeid. Redelijk veel pollen is de lucht dus. Het is prachtig lenteweer, hogere temperaturen dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar en het zonnetje schijnt volop.  Dat zijn de ingrediënten voor hooikoorts weer. Toch is de afgifte van de boompollen zeker nog niet op haar hoogtepunt.

 

De Berk in het midden van Nederland op 27 maart 2017

 

 

 

22 maart

Minder buien de komende dagen, dat betekent meer pollen in de lucht.

 

19 maart

Voor de komende dagen blijven we dit wisselvallige weer houden. Dat betekent tijdens de buien weinig pollen, maar tussen de droge perioden redelijk veel pollen in de lucht. De laatste Hazelaars staan in bloei en ook de Els bloeit nog volop.Het mooie lenteweer heeft ook andere boomsoorten goed gedaan, veel boomsoorten lopen uit en zorgen voor pollen in de lucht. Over de Berk lezen we nog niets.

 

18 maart

Het regent! Dat is na een ingrediënten best even fijn. Mocht het gaan opklaren dan komen de pollen gewoon terug. Daarvoor zijn er teveel boomsoorten maar ook struiken die pollen afgeven.

 

16 maart

Nog steeds volop pollen in de lucht, maar er komt regen aan! Morgen einde van de dag/zaterdag laten de voorspellingen zien dat er regen op komst is en de regen blijft aan houden. De ontwikkeling van de bomen blijft gewoon doorgaan maar de regen wast wel de lucht schoon. De meeste Hazelaars zijn uitgebloeid, sommige Elzen zijn ook al zover. We horen van mensen om ons heen dat ze goed kunnen merken dat dit een ‘pollen week’ is.

 

foto gemaakt op 16 maart. De ‘snotterbellen’ veranderen langzaam van kleur. 

 

 

 

 

13 maart

Het voorjaar zit volop in de lucht. De Els staat volledig in de bloei. Sommige Hazelaars zijn al uitgebloeid, de Hazelaars die in tuinen staan bloeien nog wel. Er zijn redelijk veel pollen in de lucht. Voorlopig blijven we dit weer nog houden.

 

10 maart

De regen heeft plaats gemaakt voor helder zonnig weer, dat betekent meer pollen in de lucht. De verwachting is dat dit de komende dagen nog zo zal blijven. Naast de Hazelaar en de Els zijn er ook andere bomen die beginnen uit te lopen. Denk hierbij aan de Conifeer, Taxus en de Es. In dit blog richten we ons vooral op de Hazelaar, de Els en de Berk omdat die over het algemeen de meeste klachten geven. Daarom dat we over de andere boomsoorten weinig tot geen informatie geven.

 

9 maart

Er wordt voorjaarsweer voorspeld, vanaf morgen zou het droger en warmer worden. We zijn benieuwd wat dit gaan doen met de ontwikkeling van de boompollen en de hoeveelheid pollen in de lucht.

 

8 maart

De vele regen is gunstig voor het aantal pollen in de lucht. Een groot deel van de Hazelaars zijn al uitgebloeid de krulhazelaars die in de tuin te vinden is bloeit nog wel volop. Deze takken worden ook vaak gebruikt als paastakken. Leuk om van alles in te hangen maar ook binnen kunnen deze takken voor irritatie zorgen.

 

5 maart

Er zijn weinig tot redelijk veel pollen in de lucht. De Hazelaars zijn in bloei en een deel is zelfs al uitgebloeid. De Els staat ook in de bloei maar nog niet alle Elzen zijn al zover.

 

1 maart 

Maart is de maand waarin de Berk start met bloeien maar volgens de pollenkalender is de Berk op haar hoogtepunt in april en mei. De Berk is sterk allergeen en veel mensen zijn allergisch voor de Berk. Voor nu is de Berk nog in rust. De Hazelaar en de Els bloeien wel, deze zijn matig allergeen. Nog niet alle Hazelaars en Elzen zijn in bloei. Alleen de katjes, wij noemen ze ook wel snotterbellen, die rijp zijn geven pollen af in de lucht. Bij regen zijn er minder pollen in de lucht, is het droog dan zijn er meer pollen in de lucht. 

foto gemaakt op 1 maart  katje nog niet rijp

 

 

 

 


 foto gemaakt op 1 maart  katje rijp

 

 

 

 

 

HOME