Januari 2016 & December 2015

Januari 2016

Bij lage temperaturen zijn er minder pollen de lucht, hogere temperaturen betekent  dan weer dat er meer pollen in de lucht zijn.

De Hazelaar en de Els staan al in de bloei.                                                                                                 In de stad komt de Els vaak voor als straatboom te herkennen aan de ‘snotterbellen’ die aan de takken hangen.

December 2015

December 2015 is een uitzonderlijke zachte maand.

De eerste Hazelaar staat in bloei en ook de katjes kunnen ieder moment gaan bloeien. Ook de Els vertoont tekenen van beginnende bloei. Bij droog weer kunnen er al flink wat pollen in de lucht voorkomen.

Er komt ook nog steeds bloeiend gras voor, zoals het straatgras maar de pollen die hiervan af komen zijn zeer gering. De weilanden zijn ook nog steeds erg groen. In Utrecht zijn de weiland het meest groen.

Ook diverse media berichten hierover. Het is ongebruikelijk dat de Hazelaar en de Els weken eerder bloeien. Mensen met hooikoorts moeten tijdens de kerst rekening houden met niesbuien, tranende/dikke ogen, eczeem en vermoeidheid. Het hooikoortseizoen duurt nu al 6 maanden. Ook aan de bloeiende planten is te zien dat het erg warm is voor de tijd van het jaar.

IMG_3548

De hazelaar.