De Hazelaar

De eerste Hazelaar laat al weer haar eerste kegels zien. Pas als deze rijp zijn geven ze pollen af in de lucht. Heb je een allergie voor de Hazelaar dan kun je hier flink last van hebben. Daarom wat weetjes over de Hazelaar. 

De Hazelaar behoort tot de familie van de Berk.

Hazelaarpollen zijn matig allergeen, minder allergeen dan de Berk.

Vaak gaat een allergie voor de Hazelaar samen met een allergie voor de Els en meestal is er dan ook een allergie voor de Berk.

De bloeiperiode van de Hazelaar zijn de maanden januari, februari en maart. Door de zachte winters van de laatste 3 jaar is de Hazelaar eerder gaan bloeien, zelfs al eind november 2017.

De Hazelaar is een kleine boom of struik die niet hoger worden dan zes meter maar wel breed uit groeien. De Hazelaar heeft karakteristieke bladeren waardoor je deze goed kunt onderscheiden van de Berk of de Els.

In Nederland komt de Hazelaar overal voor, in loofbossen, langs wegen, in tuinen. De Hazelaar komt voor  op lichte, matig vochtige, kalkhoudende en niet-zure ondergronden. Op de Veluwe en in de Brabantse Kempen zul je de Hazelaar minder vaak tegen komen, dit komt door de droge en zure bodem.

In België komt de Hazelaar ook overal voor.

De Hazelaar houdt niet de van de kust.

Imkers zijn dol op de Hazelaar omdat de Hazelaar al vroeg in het seizoen stuifmeel produceert.

De lange katjes (de lange gele snotterbellen) verschijnen eerst en dan groeien de bladeren aan de boom. De Hazelaar staan natuurlijk bekend om haar hazelnoten. De hazelnoten beginnen als kleine rode bloempjes verstopt onder een schutblad en groeien  paarsgewijs uit tot hazelnoten.

Tijdens pasen worden de takken van de Hazelaar gebruikt om te versieren en binnen neergezet, zelfs uitgedroogd kan de Hazelaar voor hooikoortsklachten zorgen.

HOME