Eczeem en jeuk, waardoor kun je meer jeuk krijgen…

Eczeem

Ieder seizoen brengt voor eczeem weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo hebben we op dit moment meer eczeem in ons gezicht en zorgt het wisselvallige weer voor een gevoeligere huid. Er zijn een aantal standaard dingen waar we op letten omdat die bij ons jeuk veroorzaken, zeker nu onze huid extra gevoelig is. Eczeem is heel persoonlijk maar we hopen dat je wat aan onze tips hebt.

Factoren die de jeuk verergeren:

  • Kleding
  • Temperatuur
  • Droge lucht
  • Transpiratie
  • Verminderde weerstand
  • Allergie

Kleding

-Teveel kleding kan voor warmte zorgen

-Let op welke kleding je draagt; – knellende kleding,-schurende kleding,-wol, -prikkelende kleding zoals randjes, ribbeltjes onafgemwerkte ritsjes, – synthetische kleding, -nylon kleding. Geeft allemaal irritatie en/of jeuk.

Katoen en kleding dat vocht doorlatend is, is vaak het beste. Wanneer een huid al extra geprikkeld is door bijvoorbeeld het weer of eczeem kan kleding extra gevoelig zijn voor je huid.

– Een onbedekte huid is gevoelig voor prikkels en kan daardoor sneller gaan jeuken. Dunne kantoenen pyjama of dunne kantoenen shirtjes (bijvoorbeeld hema) zijn daarom erg fijn. Deze houden de zalf/creme langer vast en de huid is beter beschermt tegen prikkels van buiten af.

– Let op welk wasmiddel je gebruikt. Wij gebruiken witte reus en hebben hier goede ervaringen mee. Spoel kleding extra uit zodat er geen zeepresten in kleding blijft zitten (gebruik bijvoorbeeld extra spoelprogramma op je wasmachine).

– Gebruik geen wasverzachter, hoe heerlijk zacht je kleding er ook van wordt. Hoe sterker de parfumlucht des te meer een huid er op kan reageren.

Temperatuur en ventilatie

– Zet de temperatuur thuis niet te hoog. Wij hebben de verwarming altijd tussen de 17 en 20 graden staan. Ook zorgen we er s’ winters voor dat er niet een te groot verschil komt in temperatuur.

-Droge lucht kan jeuk verergeren. Denk hierbij aan de airco en verwarming!

– Warmte en transpiratie zorgen vaak voor extra jeuk. We letten erop dat het op de slaapkamer niet te warm maar ook niet te koud is. Niet te veel dekens. Liever gebruiken we een extra deken mocht het te koud worden.

Water

– Water droogt de huid uit en kan daar door voor jeuk zorgen. Wanneer we in een periode zitten met veel jeuk gaan we niet zwemmen en beperken we het douchen.

– Smeer voor het douchen jezelf in met vette zalf zodat je huid beschermt is tegen het water, ook als je gaan zwemmen helpt dit tegen het uitdrogen van je huid.

– Wil je graag in bad? Smeer jezelf in met vette zalf en doe wat olijfolie in bad, hierdoor krijg je een vette laag op je huid.

– En na al dat water natuurlijk goed smeren, desnoods 2 keer kort na elkaar.

Allergie

-Onze allergie voor huisstofmijt, pollen en voeding zorgt ook voor eczeem. Door goed uit te zoeken wat de veroorzaker is van het eczeem en kunnen we dit zoveel mogelijk vermijden.

Bij ons help koelen met een coolpack ook goed tegen jeuk. We kwamen deze kleine, handzame, grappige coolpacks tegen bij de wibra. Voor maar 1,29, lekker makkelijk ook voor in een kleine vriezer.

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.