Eczeem, zelf wasmiddel maken

Eczeem en wasmiddel

Omdat ik zo lekker bezig ben met zeep maken…en omdat het zo eenvoudig en goedkoop is, nog een blogje over zelf wasmiddel maken.

In het ziekenhuis in Apeldoorn waar onze dochters in de ergste fase van hun allergie en eczeem zeer goed behandeld worden kregen wij ook adviezen over wasmiddelen omdat deze ook van invloed zijn op de huid.IMG_3955

De ene dochter reageerde goed op de Witte reus (wit en color) ,de andere dochter (en nog wat gezinsleden) vonden hiervan de geur te sterk dus schakelden wij over op Neutral.

OIMG_3956mdat wij Neutral nogal prijzig vonden zijn we overgegaan op Klok Eco (neutrale geur).

Hun huid reageerde op beide middelen prima.

Maar goed….toch ging mijn zoektocht verder. Met milieu en centen in mijn achterhoofd kwam ik weer op het zelf maken van wasmiddel terecht! En ohohoh, wat een succes!!!…en ja..ik vond het wederom leuk om te doen!

Hier het recept;

  • IMG_39585 liter water
  • 80 gram geraspte marseillezeep
  • voor de witte was 100 gram bakingsoda (50 gram bij 2,5 liter)
  • pannen
  • rasp
  • weegschaal
  • pollepel
  • trechter
  • glazen flessen

Ik heb twee pannen met ieder 2,5 liter op het vuur gezet zodat ik in de ene pan wasmiddel voor kleur en in de andere..juist ja…wasmiddel voor de witte was kon maken.

Breng het water aan de kook en rasp ondertussen 80 gram van de Marseillezeep. Als het water kookt voeg je de geraspte zeep toe en bij de pan voor de witte was voeg je de bakingsoda toe. Blijf roeren tot de zeep is opgelost. Laat het wasmiddel een nachtje afkoelen met de deksel erop (je kunt het ook in een emmer doen of in glazen (appelsap) flessen.

In de ochtend ren je natuurlijk naar beneden omdat je benieuwd bent of het gelukt is! Je zult zien dat het een dikke vloeibare pap is geworden, even doorroeren, of schudden en eventueel opnieuw aan de kook brengen en extra water toevoegen.

Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en is iedereen in huis nog steeds jeukvrij!

Ik gebruik 75 tot 100 ml wasmiddel per wasbeurt. Om het gebruik knoeivrij te houden giet ik het wasmiddel in een zeeppompje en pomp ik dat in een maatbekertje (kan ook in een wasbol) en giet dat in het wasmachine laatje. Vervolgens hoofdwas op 40 tot 60 graden. (prima schoon vind ik)

IMG_3959Dan gaat de was in de droger en druppel ik wat etherische olie op een washandje en zet de droger aan. Mijn voorkeur gaat uit naar lavendel of mandarijn olie. Voor het beddengoed gebruik ik eucalyptus olie omdat de huisstofmijt (daar is ie weer!) niet van die geur houd.

Veel plezier met maken en ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

HOME