Eczeem en de zomer: zwemmen

Verspreidt door het huis staan tubes met zalf. Het is weer zwemtijd…..Emma wordt ouder en gaat zwemmen met meiden uit haar groep.

“Smeren!”, roep ik haar na.

In de zomer speelt het eczeem meestal wel weer op. Vooral wanneer het erg warm is en Emma graag wil zwemmen. Voordat ze gaat zwemmen smeren we met vette zalf. In de winter gebruiken we vettere zalf dan in de zomer. Vette zalf dekt de huid af en daardoor kan het de warmte niet kwijt. Soms is haar huid zo droog dat ik haar s’nachts het liefst een tubifast verbandpakje (niet meer vergoed!) aan zou doen. Maar ja, daar is het te warm voor. Inmiddels hebben we een mobiele airco, waardoor we haar slaapkamer s’ avonds terug kunnen koelen naar 17 graden, dat helpt al een beetje.

Goed. We waren bij het zwemmen.

Het liefste zou Emma iedere dag zwemmen. (Het klinkt misschien raar, maar inmiddels ben ik er wel blij mee dat we in Nederland niet dagen achter elkaar zwem weer hebben..;)

Als Emma regelmatig gaat zwemmen doen wij het volgende; Eerst insmeren met vette zalf (geen crème), dan zonnebrandcrème en dan tussendoor nog een keer met vette zalf. Na het zwemmen kort afdouchen en weer insmeren met vette zalf. We houden haar huid in de gaten. Is de huid te onrustig dan wordt het een keer niet zwemmen, helaas. In een rubber bootje erbij varen zou dan ook een goede oplossing zijn……..

HOME