Eczeem in de Winter

Eczeem in de winter

  • Droge lucht

In de winter kun je meer last hebben van je eczeem hebben vanwege de koude en droge lucht.  Het belast je huid in hoge mate waardoor je een droge huid kan krijgen, een droge huid gaat jeuken en als je daaraan krabt krijgt de eczeem kans om uit te breiden.

  • Luchtvochtigheid

Een sterke wisseling in luchtvochtigheid is ook niet goed voor een eczeemhuid. In de winter staat onze verwarming niet lager dan 17 graden maar ook niet hoger dan 20 graden. We hebben met de temperatuur ‘gespeeld’ en dit blijkt voor onze huid het beste te zijn. 

  • Jas, muts, sjaal

Je huid beschermen tegen de kou is goed voor je eczeem maar… welke sjaal, muts of handschoenen gebruik je dan?

Wol  gaat al snel jeuken en ook lycra en nepbont geeft vaak jeuk. Wij hebben de beste ervaringen met 100% katoen. Onze dochter draagt het liefste geen sjaal of muts dus zoeken wij altijd een jas uit  waarvan de kraag (100% katoen) hoog opgezet kan worden als het nodig mocht zijn. We komen dan vaak op jassen uit van Hema, de H&M of op de duurdere merk jassen (deze jassen gaan wel vaak 2 of zelfs 3 jaar mee).

  • Vet

Smeren, smeren en nog eens smeren of te wel vetten. Met vette zalf of crème wat voor jou huid het beste/fijnste is en aanvoelt. Over het algemeen geldt dat vette zalf vaak gebruikt wordt in de winter en crème in de zomer. Dit komt omdat vette zalf de huid meer afdekt. (cetamogrol, parafinne/vaseline, simplex basiszalf) . Bij warm, heet weer schakelen we over op créme omdat de huid zijn warmte dan beter kwijt kan. (hierover meer als het warme weer er weer aankomt!)

  • Warme douche

Veel water op de huid droogt de huid uit, dus niet de lang onder de douche of in bad. Let ook op de temperatuur van het water waarmee je doucht of baddert, hoe warmer je water hoe sneller je huid uitdroogt.

 

  • Vrieskou

We merken als het buiten erg koud is en we regelmatig van buiten naar binnen gaan, dit ons eczeem geen goed doet. Het veroorzaakt pijn. Met een extra laag vaseline beschermen we onze huid. Een nadeel is dat de vaseline de huid afdekt waardoor de huid haar warmte minder snel kwijt kan. Zeker wanneer het binnen erg warm is kan dit een nadeling effect hebben en voor extra irritatie zorgen. Dus minder vaak van binnen naar buiten, en als het vriest en we blijven wat langer buiten beschermen we ons gezicht met vaseline.

 

  • Winterbloemen

Deze tip is heel persoonlijk. Wij merken dat winterbloemen zoals hyacint, amaryllis, narcis en andere bloemen die veel stuifmeel afgeven zorgen voor eczeem. Bij ons heeft dit te maken met hooikoorts. We hebben ook gehoord van mensen die geen hooikoorts hebben, wel eczeem, hier ook last van hebben.

 

Eczeem is heel persoonlijk. Wat je eczeem triggert is per persoon verschillend. Vermoeidheid, verminderde weerstand, weersverandering het speelt allemaal een rol. Maar het is ook goed om na te gaan of eczeem afkomstig is door irritatie van buitenaf. Ga eens na wat je gedaan hebt. Draag je bijvoorbeeld nieuwe kleding, andere zeep, voeding, waar ben je geweest, met welke stoffen ben je in aanraking geweest. Allemaal vragen die je mogelijk kunnen helpen om je eczeem onder controle te krijgen.

 

 

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.