Hooikoorts en tuinieren

Een prachtige tuin vol bloemen, een glooiend gazon, groene bomen en strakke heggen of ga je voor volledige bestrating. Met hooikoorts is het absoluut de moeite waard om goed over je tuin na te denken. De ene plant is meer geschikt dan de andere. Pak je het slim aan dan kun je heerlijk genieten van een prachtige tuin. Helemaal pollenvrij zal natuurlijk niet lukken, er zijn altijd wel pollen in de lucht. Het is goed om na te gaan waar jij op reageert. En ga je tuineren, doe dan altijd handschoenen aan en draag een zonnebril.

Welke planten en bomen kun je beter vermijden :

Ligusterhaag, eik, els, duindoorn, berk, es, hazelaar, tamme kastanje, vlier, taxus en haagbeuk.

Wat kan dan wel

Waterplanten geven amper klachten, een vijver zou dus een goede oplossing kunnen zijn. Ook bloemen die veel kleur hebben zijn beter dan bloemen die minder kleur hebben. Hiervoor geldt namelijk; minder kleurrlijke bloemen geven meer stuifmeel af aan de lucht. Bloemen waaraan je kunt denken zijn; Azalea’s, brem, goudsbloem, hortensia, jasmijn, lavendel, lelies, lobelia salvia.

Gazon

Zorg dat je gazon goed kort blijft, vaak zul je merken dat net na het maaien je last kunt krijgen van hooikoorts. Door het korthouden van je gazon gaat je gras niet bloeien. Bloeiend gras geeft pollen af in de lucht en daar reageer je op. Je tuin onkruidvrij houden kan ook bijdragen. Onkruid bestaat vaak uit bloeiend gras.

Houdt ook de pollenkalenders goed in de gaten. Zo kun je de bloei van planten en bomen goed volgen. Zo zou je bijvoorbeeld tijdens bloeiperiodes het tuinonderhoud aan anderen over kunnen houden.