Kruisreactie Berk

Dat we last hebben van onze allergie als de Berk gaat bloeien, dat wisten we inmiddels. Maar ik merk ook dat ik in de bloeiperiode van de Berk last krijg van bepaald fruit, in mijn geval appel, framboos, ananas en rauwe wortels! Het klinkt misschien raar maar ik krijg kriebel in mijn keel en oren. We hebben dit eens nagevraagd bij de allergie-poli en wat bleek? Het heeft een naam! Het heet ‘para-berksyndroom’! Geen droom maar werkelijkheid!

Een aantal feiten over het para-berksyndroom hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  •  Mensen met een allergie voor de Berk kunnen ook een allergie of intolerantie hebben voor bepaalde voedingsmiddelen.
  • Dit wordt het para-berksyndroom genoemd.
  • In deze voedingsmiddelen zitten allergenen die sterk lijken op de boompollen van de berk waardoor er een kruisreactie kan ontstaan.
  • Voorbeelden hiervan zijn vruchten en noten zoals appel, peer, hazelnoot, kers, pinda, amandel, aardappel, tomaat, wortel.
  • Steenvruchten zoals braam, framboos, kokos, prunus-soorten, perzik, abrikoos, pruim, kiwi en selderij. Of en op welke producten iemand reageert, hoe hevig de reactie is, verschilt per persoon.
  • Het is altijd verstandig om dit bij een arts na te gaan en te overleggen hoe hiermee om te gaan.

 

Herken je dit? Graag horen we je reactie op onze Facebook pagina zodat het ook meer bekend wordt voor anderen!

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.