Mini-scones: melkvrij/notenvrij/pindavrij

Scones mogen niet ontbreken bij een echte high tea maar passen ook heel goed bij de paasbrunch. Dit is mijn versie, melkvrij, notenvrij en pindavrij.

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram wajang boter (of je eigen merk boter)
  • 2 el suiker
  • 1 el bakpoeder
  • zout
  • 1 dl=100ml sojamelk

Voor de jam

  • 1 pak diepvriesfruit
  • 2 el suiker

voor de ‘clotted cream’

  • Soya cuisine van Alpro (te vinden in de koeling)
  • Roomkaas lactose vrij van Arla (mocht je deze niet kunnen vinden dan is de soya cuise van Alpro ook voldoende)

De oven voorverwarmen op 200 graden, grote scones gaan ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven, deze kleine scones 18 minuten.

Bedek je bakplaat met bakpapier.

Doe de meel in een kom, voeg daarbij de boter in kleine klontjes samen met de suiker en de bakpoeder. Maak hier een fijnkruimelig deeg van. Dit gaat het beste door het deeg tussen je handen de wrijven.

Is je deeg mooi kruimelig, maak een kommetje in het midden en voeg het ei en de sojamelk toe en kneed het deeg tot een mooi elastisch deeg. Is je deeg wat plakkerig? Geeft niet. Tijdens het uitrollen wordt het vanzelf elastisch.

Handen wassen, meel op je werkblad strooien en je deeg uitrollen tot een plak van ongeveer 2 centimeter. Met een steker van ongeveer 5 cm steek je nu rondjes uit en legt deze op de bakplaat. Het deeg dat je overhoudt rol je opnieuw uit en daarvan kun je weer scones steken.

Is je plaat vol dan kunnen de scones de oven in. Ik heb kleine scones gemaakt en die heb ik niet langer dan 18 minuten gebakken anders worden ze te droog en gaan ze breken.

De Jam

Je kunt jam uit een potje kopen, met een paasbrunch heb je immers nog meer werk te doen. Maar een eigen jammetje maken is in dit geval eigenlijk ook niet zoveel werk. Je pakt een pan, stopt er de aardbeien uit het pak in, doet er de suiker bij en laat alles heel langzaam inkoken, klaar ben je! Nog lekkerder is om de suiker te vervangen voor 2 of 3 eetlepels honing.

‘Clotted cream’

Bij scones hoort natuurlijk clotted cream maar daar zit melk in. Bij mijn scones heb ik alleen soya cuisine van Alpro gebruikt daar een klein beetje suiker bijgevoegd en klaar was ik. Kun je lactosevrije roomkaas vinden dan zou je dit er nog bij kunnen voegen dan kom je heel dicht in de buurt van clotted cream.

Scones hoor je gelijk vers uit de oven te eten want dan zijn ze het lekkerste!

Ik ben heel benieuwd of jullie deze scones net zo lekker vonden al wij.

 

 

 

Let op! Dit is een persoonlijk recept, het kan zijn dat niet alle ingrediënten voor iedereen geschikt zijn dus blijf alert!

HOME