Neusspoeling

De pollen nemen toe in de lucht en dat beginnen we te merken. Een verstopte neus en niesbuien.  Het ziekenhuis gaf ons een goede tip;  neusspoeling.  Het is een methode die wordt gebruikt na een neusoperatie maar ook verlichting brengt bij o.a. hooikoorts. Bij een neusspoeling houdt je met een simpele zoutwateroplossing de neusbijholten schoon.

We kregen een goede uitleg op papier, het kan totaal geen kwaad maar heel eerlijk gezegd ….. ik vond het best even spannend. Een spuit in je neus , dat klinkt best wel eng. Maar we hebben het gedaan en nu ben ik een fan! Het is gemakkelijk om te doen en volledig pijnloos. Onze ervaring is dat het hoofdpijn verminderd en meer ‘lucht geeft’, zeker op die ellendige pollen/hooikoorts dagen.

Hoe werkt het?

We gebruiken een mok van ongeveer 200 ml en vullen deze met lauw-warm kraanwater, daar gaat 1 afgestreken theelepel keukenzout * in. Vervolgens vullen we een spuit van 20 ml hiermee. Emma hangt haar hoofd opzij boven de wasbak, zodat haar ene neusgat hoger ligt dan het andere. We spuiten de spuit langzaam leeg in het hoogste neusgat. Het water komt er via het laagste neusgat weer uit. Het is belangrijk om hierbij een zacht G-Geluid te maken. We spuiten aan beide kanten 4x. Er kan behoorlijk wat slijm mee komen maar dat is juist goed.

Wij vinden de neusspoeling een aanrader maar adviseren je wel eerst contact op te nemen met je arts!

  • verhouding heeft 9 gram zout op 1 liter water

De KNO artsen van het Rijnstate Ziekenhuis hebben een duidelijke instructievideo gemaakt. VIDEO