Op kamp met je allergie

Op kamp met je allergie.

De tijd van kamp en schooluitjes komen er weer aan. We kregen meerdere malen de vraag hoe wij dat hebben gedaan. Heel kort samengevat vond ik het belangrijkste; een goede communicatie/afstemming, het programma vooraf doornemen, ook de voeding, zelf mee gaan, eigen spullen en voeding meenemen en alert blijven. Zo werd kamp voor ons allemaal ontzettend leuk (en ik vond het van te voren best spannend)!

Dit zijn nog wat meer van onze ervaringen/tips, ik hoop dat je er wat aan hebt.

  • Kun je zelf mee als begeleider, dan heeft dat de voorkeur.
  • Probeer om bij een voorbereiding/vergaderingen over kamp aanwezig te zijn. Hier kun je voorlichting geven, het programma doornemen en afspraken maken. Hebben de leerkrachten/begeleiders vragen of zijn er onduidelijkheden dan is er nog genoeg tijd om hier antwoord op te geven of een oplossing voor te bedenken.
  • Voordat je kind op kamp gaat zou je zoon of dochter een voorlichting (een kleine spreekbeurt) aan de klas kunnen geven over zijn/haar allergie. Waarom heb je bijvoorbeeld bepaalde medicatie nodig? Waarom mag je eigenlijk bepaalde voedingsmiddelen niet eten? Je zou in samenwerking met school een lijstje kunnen uitdelen met daarop de voedingsmiddelen die dat jaar niet meegenomen kunnen worden.
  • Neem van te voren het medicatiegebruik door met de leerkracht/begeleiders, oefen zo nodig nogmaals met de oefen-epipen. Zorg voor een anafylaxie-protocol. Maak je kind ook bewust van de epipen want tijdens uitjes kan de juf of meester deze best vergeten mee te nemen. Bespreek wat te doen tijdens een astma aanval of wanneer je kind last krijg van zijn/haar allergie.
  • Heeft je kind een voedselallergie, probeer zoveel mogelijk voor bewustwording te zorgen bij de leerkracht. Wat heeft de voedselallergie voor consequentie voor je kind maar ook tijdens de bereiding van voedsel op kamp. Hou het wel simpel en duidelijk. Neem je eigen etenswaren en maaltijden mee.
  • Maak voor school een lijst met allergenen welke je kind niet mag hebben maar ook een lijst met producten welke je kind juist wel mag hebben. Hierbij is het voor de leerkrachten/begeleiders prettig om een handleiding te hebben. Voor hun is voedselallergie nieuw en brengt het onzekerheid met zich mee. Ook al neem je je eigen etenswaren mee het is altijd goed om als de leerkrachten/begeleiders een lijst voor de zekerheid.
  • Neem altijd je eigen slaapspullen mee! Denk hierbij aan allergiehoezen, slaapzak en eigen kussen. Waar slaap je? Is het een stapelbed. Spreek dan van te voren af dat je kind boven slaapt. Vindt je het prettig om bij een voedselallergie je eigen borden/bestek mee te nemen, gewoon doen!
  • Wanneer het kampgebouw dichtbij is zou je het kampgebouw schoon kunnen maken voordat je kind er in gaat.
  • Is je kind beperkt in zijn/haar energie maak dit van te voren bespreekbaar en bekijk samen met de leerkracht/begeleiders wat de alternatieven zijn.
  • Niet iedereen snapt wat het is om een allergie te hebben of zal hier even serieus mee omgaan. Het is niet altijd onwil en soms worden dingen met de beste bedoelingen gedaan die dan voor jouw kind net verkeerd uitpakken. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk.  Mijn ervaring is dat kamp uiteindelijk leuker en meer ontspannen was dan ik van te voren had gedacht!

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.