Pinda-noten allergie in de provincie Valencia/Spanje.

Pinda-allergie of notenallergie en van plan om op vakantie te gaan naar Spanje? Let dan op want wij kwamen in de omgeving van Valencia overal pinda’s en noten tegen…..

Met een voedselallergie op vakantie betekent de nodige voorbereidingen en je eigen spullen meenemen. Daar zijn we inmiddels al helemaal aan gewend. Italië en Griekenland zijn landen waar we graag naar toegaan en het zijn landen waar we tot nu toe positieve ervaringen hebben opgedaan. Er wordt doorgaans goed rekening gehouden met de voedselallergie* van onze dochter en we kunnen eigenlijk altijd wel wat eten vinden wat betrouwbaar is en de mensen zijn er zeer behulpzaam.

Dit jaar was onze vakantiebestemming de provincie Valencia, het plaatsje Javea/Xabia. Hier kwamen we overal pinda’s en noten tegen. In restaurants, op terrassen, bij attracties maar ook de man bij het parkeren at nootjes. In de stad Valencia was het moeilijk om wat te eten want bij ieder eettentje stonden pinda’s. Een vriendelijke Spaanse vrouw gaf aan dat we met een pinda-allergie erg opmerkzaam moeten zijn in Spanje en waarschuwde ons om niet zomaar ergens wat te gaan eten. Eigenlijk bleef alleen de supermarkt over en een fastfoodrestaurant.

In de supermarkt staan de allergenen goed aangegeven achterop de verpakkingen. Ook kan sporen van, staat vermeld. Pinda’s, noten en vis zijn goed van elkaar gescheiden net als de groente en fruit waardoor kruisreacties zo klein mogelijk zijn.

Op de kaarten van restaurants staan allergenen ook goed aangegeven. We vonden het personeel in restaurants en op terrassen laks en vaak ongeïnteresseerd overkomen. Het leek wel alsof voedselallergie hen totaal niet boeide.

De omgeving van Javea en de provincie Valencia zijn prachtig.  Met een pinda/noten allergie is het wel oppassen en ergens wat drinken op een terras is ons niet gelukt.

*onze dochter heeft een forse allergie (anafylaxie) voor pinda, noten en witvis en intolerantie voor lactose.

HOME

Alle tips komen voort uit eigen ervaring en het kan zijn dat ze niet voor iedereen van toepassing zijn. Een allergie is heel persoonlijk dus blijf alert.