Bami op z’n Surinaams: noten en pindavrij

Bami zonder noten en pinda’s naar een Surinaams recept.

Ingrediënten

  • Ui
  • knoflook
  • olie
  • maggiblokjes
  • tomatenpurree
  • 5 spices kruiden
  • zoete ketjap
  • zoute ketjap
  • kipfilet/kipdijfilet
  • spaghetti

Kook de spaghetti en spoel deze af met koud water, doe er zonodig een scheutje olijfolie in zodat de spaghetti niet gaat plakken.

Snij de kipfilet is grove stukken. Gebruik je kipdijfilet dan hoef je deze niet in stukken te snijden. Maak een marinade van  2 eetlepels zoete ketjap, 1 eetlepel zoute ketjep, 2  eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook en 1 theelepel 5 spices kruiden. Marineer de kip ongeveer 10 minuten en bak het dan af. Door de marinade van ketjap kan de kip sneller aanbranden.

Snij de ui in blokjes, doe een scheutje olijfolie in de pan en bak hier de uien en twee teentje knoflook in, voeg hier 2 theelepels 5 spices kruiden aan toe. Bak dit ongeveer 4 minuutjes. Pureer het vervolgens tot een pasta, is het iets te droog of moeilijk te pureren, doe er dan nog een klein beetje olijfolie bij.

Doe de pasta met de tomatenpuree weer in de pan, voeg er 1 verkruimeld maggi blokje en 2 theelepels 5 spices kruiden aan toe.

Nu is het tijd om je spaghetti erbij te voegen. Zet de pan hoger en hussel je pasta goed door de spaghetti heen. Voeg er vervolgens 3 eetlepels zoute ketjap en 4 eetlepels zoete ketjap bij. Vind je het wat te flauw? Voeg er dan nog wat ketjap of een klein beetje 5 spices kruiden bij. Bak je spaghetti nog even kort goed door en klaar is je heerlijke bami.

Samen met je kip en sperziebonen heb je een zalige maaltijd, zonder pinda’s en noten!

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.