Recept: Basis voor Speculaas

Sinterklaas is weer in ons land en daar hoort natuurlijk speculaas bij! Hierbij een simpel maar heerlijk recept om zelf speculaas te maken. Zonder noten, pinda, ei en lactose-vrij.

Wat heb je nodig.

  • 200 gram bloem
  • 2 thl bakpoeder
  • 3 thl speculaaskruiden
  • 65 gram bruine suiker
  • 100 gram witte suiker
  • 175 graden ongeveer 30 minuten
  • 135 gram boter
  • 1 eetlepel water

175 graden, ongeveer 25 minuten in de oven

Zeef de bloem, voeg er de suiker, koude boter, bakpoeder en speculaaskruiden bij en flink kneden. Er ontstaat een kruimelig deeg.

Voeg er het water bij zodat het deeg wat steviger wordt.

Het deeg is klaar om te gebruiken. Je kunt er kleine knapperige speculaasje van maken, een groot speculaas brok of een dik gevuld romig speculaas stuk. De baktijd varieert, hoe langer je baktijd hoe droger je koek. De temperatuur blijft 175 graden. Bak je te lang dan smaakt de speculaas bitter. Voor de baktijd van de kleine speculaas houd ik ongeveer 15 a 18 minuten aan, voor de grote speculaas 25 minuten en voor het dikke stuk 20 minuten.

Bewaar het deeg 12 uur in de koelkast dan is je speculaas nog lekkerder. Gebruik minder bruine suiker dan witte suiker, bruine suiker zorgt ervoor dat je speculaas gaat kristaliseren/karameliseren. Experimenteer wat met de speculaaskruiden, de hoeveelheid kruiden is bepalend zijn voor je speculaas. Je kunt dit recept ook gebruiken voor gevuld speculaas, laat dan je deeg minimaal een centimeter dik en bak het af in ongeveer 20 minuten. 

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.