Recept: Kersentaart, melkvrij, notenvrij, pindavrij

Deze taart vind ik lekker en makkelijk om te maken. Zeker met de aankomende feestdagen in aantocht is het handig om een recept achter de hand te hebben waarvan ik zeker weet dat de allergenen melk, noten en pinda er niet in zitten. Met de vulling kun je een beetje spelen maar wij vinden kersen het lekkerste.

Voor de bodem heb je nodig:

  • 300gr bloem
  • 1 vanillestokje
  • 80 gr suiker (ik gebruik rietsuiker)
  • 150 gram koude boter (geitenboter is hierbij ook lekker, dit keer heb ik wajang gebruik maar je eigen lactosevrije of melkvrije boter kan natuurlijk ook)
  • 1 ei plus 2 eidooiers
  • snufje zout

Vulling:

350 gram kersen uit een pot.

apparatuur/attributen

  • keukenmachine of mixer
  • taartvorm
  • plasticfolie en bakpapier
  • deegroller

Oven op 175/180 graden. Baktijd ongeveer 30 minuten.

De bloem gaat in de keukenmachine of mixer (hoeft niet gezeefd te worden), je snijdt het vanillestokje doormidden en voegt het merg bij de bloem (dit doe je door met je mesje langs het binnenste van het vanillestokje te schrapen, je krijgt dan zwarte spikkeltjes aan je mesje, dit heet merg), dan gaan de suiker en de koude boter in stukjes erbij. Mix dit in de keukenmachine tot er een kruimeldeeg ontstaat.

Voeg het hele ei en de eidooiers toe en zet de mixer weer aan. Je deeg moet een bol vormen, dan is het klaar.

Het deeg gaat in doorzichtig folie minimaal een half uur in de koelkast.

Beboter je taartvorm of bedek het met bakpapier, net wat je prettig vindt.

Voordat je je taartvorm met deeg gaat bekleden laat je de kersen goed uitlekken, hoe minder nat de kersen zijn des te beter dit is voor je deeg.

Bedek de ondergrond waarop je je deeg gaat uitrollen met bloem en rol nu je deeg uit. Is je deeg ongeveer anderhalve centimeter dik dan kun je de taartvorm ermee gaan bedekken, let erop dat ook de zijkant bedekt moet worden. Breekt je deeg, geen probleem, strijk het met je handen of een lepel weer glad.

Vul je taart met kersen en de taart is klaar om in de oven te gaan. Ik vind het lekker om er nog een laagje gekruimelde bastognekoekjes overheen te doen, maar dat hoeft niet perse.

Na ongeveer 30 minuten is de taart klaar! Eet smakelijk.

HOME

Let op! Dit is een persoonlijk recept, het kan zijn dat niet alle ingrediënten voor iedereen geschikt zijn dus blijf alert!