Recept; Pavlova/Merenique taart;melkvrij, notenvrij,pindavrij

Wat kan eten toch lekker zijn. Pavlova/merenique met rood fruit, heerlijk als dessert of als gebak bij de koffie. 

Schuimgebak in de banketwinkels zijn vaak gecombineerd met hazelnoot of andere noten en dat wil ik niet. Daarom is dit een recept waar je alle kanten mee op kunt. De basis is heerlijk maar je zou er ook een kleur-of smaakstof aan toe kunnen voegen om er wat extra’s aan te geven. Om de pavlova goed te laten lukken is het  belangrijk om je werkspullen schoon te maken met citroensap. Hierdoor is alles vetvrij en dat is nodig om de eiwitten goed stijf te laten worden. 

Ingrediënten

  • 1 citroen of flesje citroensap
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 1 el maizena

vulling

  • fruit naar eigen smaak
  • soja cuisine slagroom of je eigen melkvrije slagroom
  • advocaat van zwarte kip is hier ook erg lekker bij

apparatuur/keukenspullen

  • keukenmachine heeft de voorkeur of mixer met grote kom
  • bakpapier

Verwarm de oven op 150 graden en maak al je werkspullen schoon met citroensap

Scheidt de eierdooiers van het eiwit, je gaat alleen het eiwit gebruiken

Het eiwit van de 4 eieren in een droge kom stijf kloppen, dit kan een tijdje duren. In het begin lijkt het niet zo snel te gaan maar dan word het ei steeds witter. Het bovenste gedeelte is dan al stijf geklopt het onderste gedeelte kan nog vloeibaar zijn. Ik hou de kom dan even scheef om ook goed bij het vloeibare gedeelte te komen. Is alles goed stijf dan stoppen want ga je te lang door dan word het ei weer vloeibaar.

De suiker er lepel voor lepel voorzichtig doorheen roeren en dan een eetlepel gezeefde maizena toevoegen. Voor de smaak is het lekker om een klein beetje geraspte citroenschil toe te voegen of nog een klein beetje citroensap. Dit alles voorzichtig nog even opkloppen en klaar is je beslag

Schep alles op het bakpapier en zet het 75 minuten in de oven op 150 graden. Laat de pavlova nog 1 uur nagaren in de oven met de deur open.

Mocht het de eerste keer niet lukken, geef dan niet te snel op. Bij mij gaat het kloppen van de eiwitten de ene keer sneller dan de andere keer. Maar het resultaat is altijd heerlijk!

HOME

Dit is een persoonlijk recept, het kan zijn dat dit recept niet voor iedereen geschikt is.