Verse Perziktaart

Een heerlijke perziktaart, lactosevrij, zonder pinda’s en noten. Dit recept bevat wel gluten en eieren maar je zou de bloem ook kunnen vervangen voor glutenvrije bloem.

Voor de bodem heb je nodig:

  • 300gr bloem
  • 1 vanillestokje
  • 80 gr suiker (ik gebruik rietsuiker)
  • 150 gram koude boter (geitenboter is hierbij ook lekker, dit keer heb ik wajang gebruik maar je eigen lactosevrije of melkvrije boter kan natuurlijk ook)
  • 1 ei plus 2 eidooiers
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 4 a 5 perziken
  • 1 lepel suiker

apparatuur/attributen

  • keukenmachine
  • staafmixer
  • bij voorkeur een lage taartvorm
  • plasticfolie en bakpapier
  • deegroller

Oven op 175/180 graden. Baktijd 20-25 minuten.

  • De bloem gaat in de keukenmachine (hoeft niet gezeefd te worden), je snijdt het vanillestokje doormidden en voegt het merg bij de bloem (dit doe je door met je mesje langs het binnenste van het vanillestokje te schrapen, je krijgt dan zwarte spikkeltjes aan je mesje, dit heet merg), dan gaan de suiker en de koude boter in stukjes erbij. Mix dit in de keukenmachine tot er een kruimeldeeg ontstaat.
  • Voeg het hele ei en de eidooiers toe en zet de mixer weer aan. Je deeg moet een bol vormen, dan is het klaar.
  • Het deeg gaat in doorzichtig folie minimaal een half uur in de koelkast

Ondertussen maak je van 1 perzik een grove moes die je later over de perziken uit smeert.

  • Haal het velletje van de perzik en snijdt het in kleine dobbelsteentjes
  • Doe het een klein pannetje en voeg er 1 lepel suiker bij
  • Dan langzaam laten inkoken/karameliseren. Goed roeren! Dan krijg geen donkere/zwarte suiker.
  • Als je met een vork door de perziken heen kunt prikken haal je het pannentje van het vuur en mix je het met een staafmixer tot een grove moes.

Snijdt 5 minuten voordat je het deeg uit de koelkast gaat halen, de perziken in halve maantje. Met of zonder schil dat is net wat jezelf lekker vindt.

Na een half uur haal je het deeg uit de koelkast. Je rolt het deeg met veel bloem uit tot ongeveer 1 centimeter dik en zorgt ervoor dat je aan de zijkant van je taartvorm nog wat deeg overhoud. Het deeg leg je nu heel voorzichtig in de taartvorm, mocht het breken dan kun je met je handen het deeg herstellen/glad strijken. Met bakken zie je hier niets meer van.

De moes die je gemaakt hebt verdeel je over de perziken en de taart is nu klaar om in de oven te gaan.

Na ongeveer 20 tot 25 minuten is je taart klaar.

Op de bovenkant van deze taart heb ik 2 speculooskoekjes verkruimeld, je kunt deze ook op de bodem leggen. Kruidkoek schijnt ook lekker te zijn.

Met deze taartbodem kun je eindeloos variëren, alle fruitsoorten kunnen er eigenlijk wel bovenop. I.p.v. een je eigen moes te maken zou je ook jam kunnen gebruiken.

Eet smakelijk!

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.