Recept: Sorbetijs van bosbessen

Met dit warme weer ben ik op zoek gegaan naar een lekker ijsrecept en ben wat gaan experimenten. Dit kwam er uit: sorbetijs van bosbessen. Erg lekker, zonder ijsmachine en makkelijk te maken. Nu staat er een bak in onze vriezer met goed gelukt sorbetijs die door de hele familie is goed gekeurd. Hieronder vindt je het recept met de uitleg. Ik zit nu te denken aan een volgende variatie dus binnenkort meer….

Sorbetijs van bosbessen

Ingrediënten

  • 1/2 kilo bosbessen vers of uit de vriezer
  • 150 gram suiker
  • 40 gram druivensuiker (dextrose)
  • 150 ml water

staafmixer, kom, pannetje

 

Pureer de bosbessen. (Ik heb bosbessen gebruikt uit de vriezer en ze een klein half uurtje laten ontdooien in het zakje, toen gepureerd waardoor ze nog erg koud waren.)

Meng de suiker, druivensuiker en water in een pannentje en al roerend opwarmen, wanneer het aan de kook raakt is het goed.

Vul ondertussen je gootsteen met koud water en doe er zonodig wat ijsblokjes in.

Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in de kom, de kom gelijk in het ijswater zetten en goed roeren, voeg er de gepureerde bosbessen bij. Als roerend de massa koud laten worden.  (Ik heb er vervolgens nog met de staafmixer een egale massa van gemaakt. Daarna weer met de hand geroerd totdat alles koud is, dit gaat vrij snel.)

Alles in een bak gieten en in de vriezer zetten.

Na drie kwartier met een vork door roeren, dit ongeveer 3x keer herhalen met tussenpozen van een halfuur. De laatste keer met een staafmixer om kristalvorming en klontjes te voorkomen.

Afhankelijk van de bak waarin je het ijs bewaard is het ijs na ongeveer 4 uur bevroren.