School en Anafylaxie, onze ervaringen.

School en Anafylaxie, onze eigen ervaringen.

Vanaf haar tweede levensjaar weten we dat Emma een anafylaxie heeft voor pinda, noten en witvis. Toen ze naar de basisschool ging vonden we dat best spannend. Inmiddels zit ze in groep 8 en is het gelukkig altijd goed gegaan. We hebben met school altijd goede afspraken kunnen maken en hebben het geluk gehad dat school zoveel mogelijk pinda’s en noten heeft vermeden. Ook ouders van vriendinnetjes en vriendjes hebben er rekening mee gehouden. Toen Emma op school begon hebben we er bewust voor gekozen om geen algemene brief naar ouders te sturen omdat we niet wilden dat er teveel nadruk op Emma kwam te liggen. Als Emma ergens ging spelen lichtten we de ouders van te voren in en dat bleek heel goed te werken. We hebben gemerkt dat je mondeling toch meer uit kunt leggen dan in een brief. In haar speeltas had ze eigen eten en drinken bij zich, een brief met daarop alle informatie, een instructie voor de epipen en we zorgden ervoor dat we altijd bereikbaar waren. Emma werd gelukkig nooit buitengesloten vanwege haar voedselallergie/anafylaxie.

Hieronder hebben we een paar praktische tips neergezet waarvan we hopen dat je er iets mee kunt.

 

 • Voer een gesprek met de leerkracht en bespreek hierin de allergien van je kind en wat de consequenties zijn voor in de klas. Sta open, voor de leerkracht kan het onbekend zijn en dus ook best spannend. Blijf in goed contact met de leerkracht, blijf uitleggen en herhalen wat er aan de hand is.
 • Maak afspraken voor bijzondere dagen, zoals kerst of wanneer er in de klas gegeten gaat worden. Wie zoekt contact met wie, neem van te voren door wat er tijdens de bijzondere dagen gaat gebeuren zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.
 • Gebruikt je kind een epipen? Oefen samen en neem het anafylaxie-protocol door. We hebben op school het anafylaxie protocol van Anafylaxis. Daarnaast hebben we een anafylaxie-protocol aangepast op onze dochter gebaseerd op een voorbeeld van het ziekenhuis. Deze hebben we samen met de leerkracht doorgenomen en hierbij rekening gehouden met de wensen van de leerkracht. Zo staat er bijvoorbeeld letterlijk op wat de leerkracht moet zeggen wanneer ze 112 belt.
 • Controleer de zalven/medicatie, is niets over datum? Schrijf de datum op in je agenda.
 • Kloppen alle noodnummers nog?
 • Vul het bakje met lekkere dingen aan die je kind gebruikt wanneer er getrakteerd wordt.
 • Voor feestjes hebben we een brief met daarop alle nodige informatie, daarop staat ook wat onze dochter wel mag hebben. Ouders kunnen dit gebruiken als reminder.
 • Onze dochter draagt altijd een apart tasje bij zich. Hierin zitten haar epipen, medicatie, zalf en anafylaxie kaart. Dit is herkenbaar voor de leerkrachten. Ook op school ligt een epipen. Zo zijn er 2 epipennen. Mocht de ambulance er niet binnen 15 minuten zijn dan kan er toch adequaat gehandeld worden.
 • Via het NAN lazen we de waardevolle tip dat zei niet voor een ‘ban’ zijn op pinda en noten op school. Het gaat er juist om dat je je kind leert om te gaan geen allergenen te eten en kruisbestuiving tegen te gaan. Dit vonden wij een hele waardevolle tip. Het NAN organiseert kindertrainingen waarin kinderen geleerd wordt om te gaan met hun allergie.
 • Soms kun je misschien overkomen als ‘de zeurende overbezorgde ouder’, jammer dan! Het gaat wel om de veiligheid en gezondheid van je kind!
 • Kijk op schoolenallergie.nl

Heb je na het lezen van onze tips/ervaringen nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

HOME