Sinterklaas met een voedselallergie

                                                               Sinterklaas met een voedselallergie……..

Sinterklaas is weer in ons land! Emma gelooft al een paar jaar niet meer maar het blijft toch een leuk en gezellig feest. Vandaag kwam ze thuis met de vraag, mag ik Piet zijn?’ Juf zegt dat ik creme op mijn gezicht kan smeren en dan kan de schmink er zo overheen’.   Tja, vrees dat ‘m dat niet gaat worden schmink zorgt voor uitslag, maar he een klein voordeel van de pieten discussie, roetvegen kunnen wel.

IMG_3370

Toen Emma kleiner was vond ik Sinterklaas altijd een spannende tijd, met een anafylaxie voor pinda en noten was het extra alert zijn. We gaven haar altijd haar eigen pepernoten mee. “Heel lief als Piet je pepernoten geeft maar in die pepernoten kunnen pinda’s zitten dus als je de pepernoten aan ons geeft krijg je nog meer pepernoten van ons”.  Wat ontzettend fijn dat ons buurmeisje Piet was in de Sinterklaasoptocht  en ook op school werden pepernoten aangeschaft zonder pinda. Hadden we ergens een Sinterklaasviering dan overlegden we eerst vooraf welke producten Emma niet mocht hebben. Lastig voor iedereen maar in de enthousiaste chaos is een fout zo gemaakt en het is voor niemand leuk als een Sinterklaasfeest verpest wordt door de komst van een ambulance.

Toch blijft het oppassen geblazen. De speculaasjes met amandelschaafsel, de marsepein, het gevuld speculaas, de banketletter, de pepernoten met pinda (pepernoten van bolletje zijn pindavrij maar op sommige verpakkingen staat wel ‘kan sporen van pinda bevatten’), de snoepjes die bij de pepernoten in hebben gezeten (“maar die mag ze toch wel hebben?”) de chocoladeproducten. We blijven altijd extra alert bij het lezen van de ingredienten lijst.

Fijne Sinterklaastijd!

HOME