Sorbetijs van Bosbessen

Tijdens de anafylaxie dag in WKZ kwam het eten van ijs in een ijssalon met een voedselallergie ook weer naar voren. Er is eigenlijk maar 1 antwoord, gewoon niet doen. Maar een lekker ijsje is met het warme weer natuurlijk wel heel verleidelijk en soms wil je weleens wat anders dan een waterijsje. Daarom ben ik dit keer op zoek gegaan naar een lekker recept en ben wat gaan experimenten. Dit kwam er uit: sorbetijs van bosbessen. Erg lekker, zonder ijsmachine en makkelijk te maken. Nu staat er een bak in onze vriezer met goed gelukt sorbetijs die door de hele familie is goed gekeurd. Hieronder vindt je het recept met de uitleg.

 

 

Ingrediënten

  • 1/2 kilo bosbessen vers of uit de vriezer
  • 150 gram suiker
  • 40 gram druivensuiker (dextrose)
  • 150 ml water

staafmixer, kom, pannetje

Pureer de bosbessen. (Ik heb bosbessen gebruikt uit de vriezer en ze een klein half uurtje laten ontdooien in het zakje, toen gepureerd waardoor ze nog erg koud waren.)

Meng de suiker, druivensuiker en water in een pannentje en al roerend opwarmen, wanneer het aan de kook raakt is het goed.

Vul ondertussen je gootsteen met koud water en doe er zonodig wat ijsblokjes in.

Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in de kom, de kom gelijk in het ijswater zetten en goed roeren, voeg er de gepureerde bosbessen bij. Als roerend de massa koud laten worden.  (Ik heb er vervolgens nog met de staafmixer een egale massa van gemaakt. Daarna weer met de hand geroerd totdat alles koud is, dit gaat vrij snel.)

Alles in een bak gieten en in de vriezer zetten.

Na drie kwartier met een vork door roeren, dit ongeveer 3x keer herhalen met tussenpozen van een halfuur. De laatste keer met een staafmixer om kristalvorming en klontjes te voorkomen.

Afhankelijk van de bak waarin je het ijs bewaard is het ijs na ongeveer 4 uur bevroren.

 

 

 

 

HOME

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.