Allergie op vakantie

Heerlijk die vakantiekriebels, maar vakantie kan ook voor de nodige stress zorgen…… En tijdens de vakantie heb je natuurlijk ook nog te maken met je allergie. We hebben een lijstje gemaakt met zaken waar wij zoal aan denken als we op vakantie gaan. We hopen dat je er wat aan hebt. Alvast een hele fijne vakantie!

Allergie op vakantie

Let bij het reserveren van een vakantie-accommodatie op de inrichting. Stoffen bekleding, hoe oud is het van binnen, is het rookvrijschimmelvrijhuisdiervrij, is er een open haard, hoe ziet de beplanting eruit?

Neem je eigen schoonmaakspullen mee. Vaak blijken huisjes helaas niet schoon genoeg te zijn.

Waar ga je naar toe? Aan zee,de bergen boven de 1500 meter? Waar heb je het minst last van je allergie.

Neem je eigen slaapspullen mee, zoals je allergiehoezen. Heb je een voedselallergie? Neem wat etenswaar mee, mocht je onverwacht vertraging hebben en niets gepast te eten kunnen vinden dan heb je altijd iets bij je.

Stichting NAN heeft actieplannen in verschillende talen. Mocht je in een noodsituatie terecht komen dan kun je deze laten zien. Onze ervaring is dat het bij de douane in het buitenland ook goed van pas kan komen. Er zijn ook taallijsten met de meest voorkomende voedingsproducten.

Verdiep je in het eten van je vakantieland. In welke gerechten zitten allergenen waar je allergisch voor bent, of welke gerechten kun je juist wel eten. Vraag op het moment zelf wel altijd naar de ingrediënten en blijf alert. Ingredienten van een product kunnen per land verschillen, lees daarom altijd het etiket. Het NAN heeft vertaallijsten.

Ga je met het vliegtuig en heb je noodmedicatie nodig aan boord? Vergeet niet een brief mee te nemen van je arts. En neem je eigen eten mee het vliegtuig in. Vroege vluchten verdienen de voorkeur, de kans dat er iemand voor je heeft gezeten is dan minder klein. Neem zonodig schoonmaakdoekjes mee, je kunt je omgeving natuurlijk niet ontsmetten maar het wel extra schoonmaken.

Wanneer wij op rondreis gaan met de camper/caravan zorgen we ervoor dat we niet te ver van de medische zorg vandaan zijn en hebben we altijd voldoende medicatie en eten bij ons. Ook bereiden we de reis van te horen in grote lijnen goed voor, we willen niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Wij raden je aan om  European Health Insurance Card mee te nemen, afgekort EHIC. Deze is makkelijk aan te vragen via ehic.nl.  Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg .”Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland. Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kostenloos in aanmerking komen voor een EHIC” bron: ehic.nl

Via een de site adults with foodallergies kwamen we nog een  Canadees artikel tegen over hetzelfde onderwerp. Leuk om eens te lezen.

Fijne vakantie als je eraan toe bent!

HOME

Vliegen met een pinda allergie

Op vakantie met een voedselallergie; ik ga op reis en neem mee

Op vakantie met een voedselallergie: Athene

Op vakantie met een voedselallergie; we blijven nog even in Athene

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.