Op vakantie met (zonder) hooikoorts…….. in het voorjaar

                             Op vakantie met  (zonder) Hooikoorts….. in het voorjaar

Op vakantie wil je natuurlijk het liefste zo min mogelijk last hebben van je hooikoorts….. Wij gaan nu al een aantal jaar eind april/begin mei naar de zon en zoeken dan een plek op waar we zo weinig mogelijk boompollen en/of graspollen tegenkomen. Onze voorkeur gaat uit naar vliegen (niet langer dan 4 uur) en het moet betaalbaar blijven.

We hebben gekeken naar de onderstaande landen/eilanden en dit zijn onze overwegingen en ervaringen.

Rhodos/Kreta

Rhodos is eind april, begin mei een prettig eiland om te zijn zo hebben we ervaren. Er zijn daar geen boompollen waar we last van hebben. De olijfboom staat daar rond dat tijdstip wel in bloei maar we hebben er geen last van gehad. 3 jaar lang volg ik de pollenberichten voor Rhodos en Kreta. Op Rhodos geven de pollenberichten geen pollen aan, op Kreta wel.

Kreta valt dus af.

Spanje

Rond Malaga is het prachtig weer. Zolang we dicht bij de kust blijven zijn we er redelijk zeker van dat daar geen pollen zijn. Maar de mooiere huisjes zijn wat verder van de kust af. Zo’n 10 tot 15 km. Van kennissen hoor ik dat er rond dat tijdstip wel pollen in de lucht zitten. Neem ik dat risico. Nee.

Canarische Eilanden

Dat kan wel. Geen pollen en mooi weer. Let wel tijdens dit tijdstip van het jaar op de windrichting!

De Italiaanse kust.

Aan de kant van Ancona en Pescara zijn minder pollen dan aan de kant van Livorno/ Grosseto, zo hebben we zelf ondervonden. Maar daar is de ontwikkeling van de pollen wel wat verder dus daar komen we de graspollen tegen. En het weer is daar rond april/mei nog te wisselend.

De Franse kust.

Daar is het weer nog te wisselvallig en daar hebben we last gehad graspollen. Snotter, snotter en wij vroegen ons af, waar komt dat toch door? Geen boompollen hier, toch? Nou de olijfbomen stonden in bloei en de graspollen….

 

Toch kiezen we uiteindelijk weer voor Rhodos. Er zullen ongetwijfeld locaties zijn die voldoen maar het is vakantie en we willen heel graag lekker genieten. Zonder gesnotter en dikke ogen. En dat kan…. op Rhodos! Dus dit jaar nog Rhodos en daarna gaat onze zoektocht gewoon weer verder.

 

De Es en Olijfboom zijn verwante soorten van elkaar. Mensen die allergisch zijn voor de Es kunnen tijdens de vakantie veel last hebben van de bloeiende Olijfboom. De bloeiperiode zijn de maanden april, mei en juni. De pollen zijn sterk allergeen.

 

HOME