Op vakantie met een voedselallergie, ik ga op reis en neem mee…..

Op vakantie met een voedselallergie, ik ga op reis en neem mee….

De voorbereidingen voor onze vliegvakantie zijn begonnen. Ik maak alvast een lijstje met wat mee moet; zomerkleding, bikini, de e-reader, de zonnebrandcrème en de slippers voor bij het zwembad. Maar met een voedselallergie nemen we ook andere dingen mee (we hebben te maken met een anafylaxie voor pinda, noten en witvis, een intolerantie voor melk en een allergie voor huisstofmijt en hooikoorts).

Allergiekaart, medicatie, brief arts, medicatie paspoort, allergie hoezen,      

Bij het NAN hebben we de allergie kaart besteld in verschillende talen. De taallijst met voedingsproducten mag ook niet ontbreken want zo goed is onze taalknobbel nu ook weer niet. We checken alle medicatie en zorgen dat we genoeg bij ons hebben. Er gaan twee brieven mee van de arts. Een met uitgebreidere informatie voor het geval we medische zorg nodig hebben. En een voor de douane waarin staat dat onze dochter vanwege allergieen medicatie bij zich draagt. Overal staat vermeld dat medicatie mee mag in de handbagage maar we hebben al meerdere malen meegemaakt dat de douane moeilijk doet. Dus de brief moet absoluut mee. We zijn langs de apotheek geweest voor het medicatie paspoort en we hebben bij de zorgverzekeraar de EHIC kaart aangevraagd. Vanwege huisstofmijt allergie gaan de allergie hoezen ook mee.

Vliegen en specialiteiten vakantieland                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Vliegen en voedselallergie, dat blijft altijd opletten. Er zijn vliegtuigmaatschappijen die er rekening mee houden, er zijn ook vliegtuigmaatschappijen die dat totaal niet doen. Via skyscanner.nl vind je hier meer informatie over.

Ongeachte welke maatschappij we vliegen, we nemen altijd telefonisch een paar dagen voor vertrek contact met hen op.  (Dit doen wij het inchecken en bij het vliegpersoneel ook nog een keer, alleen over vliegen met een allergie kunnen we al een heel blog schrijven). Eten nemen we mee, drinken mag niet dus dat kopen we op het vliegveld, ook gaan er schoonmaakdoekjes mee. Op de site van het NAN nemen we nog weer even de tips door over vliegen met een allergie.

Als laatste bekijken we de specialiteiten op het gebied van voeding. Zo weten we al een beetje wat we kunnen verwachten. Het blijft altijd wel even spannend, het vliegen en het eten. Daarom gaan we naar landen die voor ons vertrouwd zijn, waar we ons goed verstaanbaar kunnen maken en waar goede medische zorg is. En daar genieten we volop van de cultuur, de warmte en het eten!

*NAN, Nederlands Anafylaxis Netwerk

HOME