Vliegen met pinda allergie……..

Vliegen met een pinda/noten allergie

Goed voorbereid gaan we op reis. Paspoort, medicatiepaspoort , EHIC* kaart en de anafylaxiekaart in verschillende talen. Ook een brief van de arts met daarin de uitleg waarom we bepaalde medicatie mee in het vliegtuig moeten nemen.

En natuurlijk… de epipen( 2 stuks) en antihistaminicum. Dat moet goed gaan…

Door de douane komen voelt altijd alsof we drugsdealers zijn. Meestal gaat de epipen er zonder moeilijkheden doorheen. Maar soms wordt medicatie goed bekeken, nog eens omgedraaid. Moet de brief gelezen worden, wordt de kaart van anafylaxie goed bestudeerd. Komt er nog een andere beambte bij, wordt de pen nogmaals bekeken, worden wij nog geen eens goed bekeken. Krijgen we vragen en dan…… mogen we door!

Vliegen met een pinda/noten allergie. Wij doen het wel. Het is nog nooit fout gegaan, hoewel dat natuurlijk geen enkele garantie geeft. Spannend vind ik het iedere keer wel.

Van te voren geven we door aan de vliegtuigmaatschappij dat onze dochter een anafylaxie heeft. Er zijn maatschappijen waarbij ze zelfs al een pagina op hun website hieraan gewijd hebben. Dan hoef je niet te bellen, maar kun je een formulier online invullen en krijg je een keurig berichtje terug. Bij het inchecken staat het dan al op het ticket vermeld.

We reizen altijd met z’n vieren of met z’n tienen. Zo komt het mooi uit dat onze dochter niet naast ‘vreemden’ komt te zitten. Nog nooit hebben we iemand in onze omgeving gehad die pinda’s at. Tot de afgelopen keer. Ik kwam zelf naast een borrelnoten etende puber te zitten…Het zweet brak me uit! Onze dochter heeft nog nooit last gehad van de lucht van pindakaas dus dat herhaalde ik maar steeds in mijn hoofd. Ook dacht ik terug aan het artikel dat ik gelezen had in de laatste Shock van Anafylaxis (een aanrader om te lezen wanneer je van plan bent om met het vliegtuig op vakantie te gaan) Wel heb ik mijn sjaal en mijn drinkbeker aan mijn man gegeven omdat ik niet wilde dat er sporen van pinda’s op mijn spullen zouden kunnen komen. Ook heb ik er angstvallig ( ..tsja 😉 ) op gelet dat ik niet in contact kwam met mijn buurman. Dit heeft me wel aan het denken gezet. Zal ik de volgende keer desinfecterende doekjes mee nemen zodat ik de plek waar mijn dochter komt te zitten schoon kan maken? Ik wil me niet laten leiden door angst maar soms kom je die verrekte voedingsmiddelen tegen op plekken waar het gewoon even helemaal niet uitkomt……

*European Health Insurance Card

HOME