Voedselallergie & IJs: Het IJsseizoen begint weer!

Om ons heen zien we verschillende ijssalons de deuren weer openen.  Dat geeft een gevoel van Lente! Met een voedselallergie is het niet vanzelfsprekend om even een ‘ijsje te pakken”. Daarom: Lang leve het waterijs!

Waarom kiezen we voor waterijs?

Een softijsje is heerlijk maar daar zittten melk en ei in verwerkt. In een hoorntje kunnen pinda’s zitten. Bij navraag aan de verkoper blijkt vaak dat deze niet weet van welke ingredienten het hoorntje gemaakt is. Dus dat risico nemen we niet.   

Schepijs bevat veel allergenen. Er is wel ijs dat zou kunnen, maar om de ijsbak heen staan ook verschillende soorten ijs met allergenen die niet kunnen. Aan de ijslepel kunnen sporen zitten van een allergeen. Er kunnen sporen van een allergeen per ongeluk in de ijsbak terecht zijn gekomen. Dus toch maar geen ijs van de ijssalon. We hebben een paar jaar terug weleens ijs van de ijssalon gegeten, dachten als we goed opletten dan kan het wel. Dat ging dus niet goed met een forse allergische reactie als gevolg. 

Sorbetijs zou een optie kunnen zijn omdat de basis ingredienten fruit en water zijn. In de winkel kun je kleine bakjes kopen, bij de Plus of de Albert Heijn bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk ook heel goed zelf sorbetijs maken.

Wij houden het bij een waterijsje. Uiteraard letten we daar ook goed bij op en zo zijn we uitgekomen bij een aantal ‘vaste klanten’. Onze favoriet zijn de raket, de dubbellikker en de calippo cola. Op de verpakking van de calippo cola staat wel kan sporen van melk bevatten. Het begin van de Lente met een waterijsje, heerlijk!

Voedselallergie en IJs

HOME