Zelfgemaakte chocolade kerstkransjes; lactosevrij

  • 75 gram (room)boter (wij gebruiken wajang, deze is lactose vrij)
  • 75 gram witte chocolade
  • 75 gram melk chocolade
  • 75 gram pure chocolade (melkvrij)
  • groene en rode rolfondant
  • allerlei soorten dip om je kerstkransjes mee te versieren.

 

  • spuitzak(ken)
  • kom en mixer
  • spuitmond liefst gekarteld
  • Bakplaat/snijplank met bakpapier
  • magnetron, 3 magnetronbestendige bakjes
  • spatel en 3 lepels
  • hulpstukken om met je rolfondant figuurtjes te maken (sateprikkers of plastic messen kan ook goed)

 

Klop je boter goed luchtig (ongeveer 3 tot 5 minuten), dit gebruik je straks om je chocolade dikker mee te maken.

Ga je voor 3 kleuren dan breek je in ieder bakjes 50 gram chocolade in stukjes en zet je de drie bakjes tegelijk in de magnetron. Je verwarmt de chocolade in fases van 25 seconden op. Iedere keer roer je de chocolade goed door met een lepel. Is alle chocolade gesmolten, dat duurt ongeveer 3 tot 4 minuten, dan gaat de andere 25 gram in stukjes erin.

Verwarm de chocolade weer met 25 seconden en kijk of de chocolade goed gesmolten is. Zo niet, dan nog even 25 seconden weer in de magnetron.

Haal de bakjes uit de magnetron, voeg dan een volle eetlepel boter per bakje chocolade toe en roer dit heel goed door. Je zult merken dat de chocolade dikker en romiger wordt. Dit moet ook want de chocolade mag niet te dun zijn wanneer je het gaat opspuiten. Is de chocolade dik en romig genoeg? Dan ga je beginnen met het vullen van je spuitzak.

Om een mooi effect te krijgen schep je om de beurt een kleur chocolade in je spuitzak. Spuit de chocolade op een bakplaat met bakpapier of andere harde achtergrond die je daarna gemakkelijk in de koelkast kunt schuiven. Draai mooie ronde vormpjes, aan het einde zul je wat meer kracht moeten zetten voordat de chocolade eruit komt.

Dan kan het feest van het versieren beginnen. Van fondant kun je hulstblaadjes maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kransjes niet te versieren.

Laat de kransjes ongeveer een uurtje in de koelkast opstijven, dan kun je ze zo van het bakpapier afhalen.

Eet smakelijk!

 

Dit recept is ook prima melkvrij te maken. Door melkvrije boter en chocolade te gebruiken heb je heerlijke kerstkransjes. Gebruik dan 150 gram chocolade en ongeveer 35 gram boter. Het verwarmen van de chocolade zal iets langer duren.

 

Let op!

Al onze tips komen vanuit onze eigen opgedane kennis en ervaringen, het kan dus zijn dat ze niet voor iedereen passend zijn. Allergieën zijn per persoon verschillend dus blijf alert.

 

HOME